Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Evropská komise chce návrat telefonů s vyměnitelnými bateriemi od Filip Jirsák - Dvouletá záruka není boží přikázání. Je to směrnice...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 2. 2020 23:01

    Filip Jirsák

    Dvouletá záruka není boží přikázání. Je to směrnice EU o ochraně spotřebitele, dvouletá záruka je pak do české legislativy transponována občanským zákoníkem. Úplně stejně, jako je přikázána povinná dvouletá záruka, může být přikázána i cena náhradních dílů nebo doba podpory.

    Dvouletá záruka je něco jiného, než si myslíte. Není to záruka na to, že výrobek bude za dva roky fungovat. Je to záruka, že nebude mít výrobní vady. Pokud bude mít mobil místo akumulátoru baterii, která vydrží měsíc, a po měsíci ten mobil přestane fungovat, je to naprosto v pořádku a není to nic proti záruce. Takže dvouletá záruka v žádném případě neznamená, že má zařízení s vypětím sil vydržet dva roky a pak se má rozpadnout. To, aby zařízení vydrželo pět let, je zcela legitimní požadavek. A vůbec nejde o to, že by byl někdo kolenovrt – to neustálé vyhazování zařízení a výroba nových je obrovská zátěž pro životná prostředí, která z velké části není promítnutá do ceny mobilu. Takže já nevím, proč bych já měl doplácet na to, že je někdo kolenovrt a kupuje si levný šmejd, který za dva roky vyhodí.

    Ta poslední věta vašeho komentáře je kouzelná – během záruky máte pokryto, že náhradní díl existuje, a nebo taky ne. Vskutku, záruka existenci náhradních dílů nijak neřeší.