Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Evropská komise doporučuje Open Document Format od Lael Ophir - View/New Window mi v Office 2013 otevírá plná...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 1. 2014 20:04

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    View/New Window mi v Office 2013 otevírá plná okna, která lze umístit na jiný monitor. U MDI aplikací (například Office 2003, pokud si vzpomínám) to můžete udělat leda tak, že aplikaci zvětšíte na oba monitory, a změníte velikost MDI oken.
    Soubor samozřejmě nemusíte znovu hledat. Ve Windows Exploreru, ale i v dialogu File/Open a File/Save, můžete použít Alt+D pro přechod na "address bar"; zároveň to cestu vybete (selection). Pak stačí ji přes Ctrl+C zkopírovat, přejít do jiné aplikace, a tam ji obdobně vložit. Vložení lze provést i přes políčko jména souborů (normálně Ctrl+V, ENTER), což se hodí v aplikacích, které používají nějakou prastarou verzi File dialogu bez "address baru".

    Další tip je kopírování lokace souboru. Ve Windows Exploreru, ale i v dialogu File/Open a File/Save, vyberete položku, stisknete se shiftem pravou myš a vyberete z kontextového menu Copy as path. Samozřejmě je to rychlejší z klávesnice: položku vybrat a stisknout Shift+<menu key>, A.
    A pro inspiraci ještě jeden kousek: můžete přetáhnout z Windows Exploreru soubor nebo adresář na command line; vloží to na command line cestu. Bohužel to z bezpečnostních důvodů nefunguje pokud shell běží v jiném kontextu (typicky pod adminem); pak se používá vkládání cesty z clipboardu.
    Když použijete pár podobných triků, dá se v GUI (i v kombinaci GUI-CLI) pracovat velmi efektivně.

    Pokud vám LO vyhovuje, nic proti. Nakonec ta nulová cena je příjemná. Pro mě by to ale z mnoha důvodů nefungovalo, a podobně ani pro většinu pokročilých uživatelů MS Office. MS Office mám i na soukromých strojích - je to levné.