Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Evropský parlament podpořil návrh na konec střídání časů v roce 2021 od Filip Jirsák - Je to jenom číslo. Vtip střídání času spočívá...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 3. 2019 21:32

    Filip Jirsák

    Je to jenom číslo. Vtip střídání času spočívá v tom, že celý rok používáme stejná čísla, ale v létě je stejné číslo o hodinu dříve. Z hlediska otvíracích dob obchodů, úřadů, škol atd. je ale úplně jedno, zda číslo označující poledne bude 12:00, 13:00 nebo třeba 4:23. Takže nedává smysl volbu času přizpůsobovat aktuálnímu nastavení nějakých časů, které se stejně průběžně mění. Jediná možnost pak je nastavit ta čísla podle něčeho nezávislého na tom, v kolik zrovna otvírá váš oblíbený obchod, a jediné, co připadá v úvahu, je tedy pásmový čas.

    Nejde o to, že by bylo skvělé, že slunce bude čtyřikrát do roka nejvýš přesně ve 12:00, jde o to, že je to pásmový čas. Naopak vám je úplně jedno, jestli té době, kdy vám bude v létě ráno svítit slunce do oken budete říkat 4 nebo 5, a stejně tak vám bude úplně jedno, jestli bude slunce zapadat ve 21:00 nebo ve 20:00. Protože to jsou opravdu jen čísla a přizpůsobovat se budeme skutečnému rozložení světla během dne, nikoli žádným číslům.