Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Evropský parlament přijal kontroverzní směrnici o reformě autorských práv od anonym - Autoři o práva nikdy nepřišli. Jen jsou extrémně...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 3. 2019 17:36

    bez přezdívky

    Autoři o práva nikdy nepřišli. Jen jsou extrémně chráněni oproti autorům třeba v technických oblastech (20 let od publikace vs. 70 let od smrti posledního). A to i přesto, že nevyrostli ve vzduchoprázdnu a kultura kolem nich ovlivňovala je i jejich následnou tvorbu. Zájmem každé civilizace by mělo být šířit svoji kulturu (alespoň interně pro udržení identity). Kompenzace autorům je na místě, ale nesmí být přehnaná.

    Ta směrnice má navíc některé nedomyšlené důsledky - zodpovědnost za veškerý obsah znamená nasazení automatických filtrů. Ty jsou drahé (malé platformy si je nemohou dovolit), nejsou spolehlivé a nerozpoznají užití v souladu s pravidly (zákonné licence, parodie, věda a výzkum atd.). Toto způsobí, že bude nutné odmítnout i legální data, protože riziko bude příliš velké.

    Navíc pokud tvrdíte, že přesná pravidla není možné stanovit, tak zároveň tvrdíte, že není možné napsat algoritmus, který je bude vynucovat. Takže bude muset posouzení ve sporných (což je celkem časté) případech dělat člověk.

    U "daně z odkazu" uvidíme co se stane. Lokální pokusy už tu byly a dopadly neslavně.

    Pokud se zastáváte těch co odvedli práci, tak apelujte na samotná vydavatelství. Autorů se totiž tato směrnice a současný stav AV průmyslu prakticky vůbec netýká.