Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Evropský soud rozhodl, že nelze přeprodávat e-knihy od Miroslav Šilhavý - Držením se v právu nerozumí "mít v ruce",...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 12. 2019 12:29

    Miroslav Šilhavý

    Držením se v právu nerozumí "mít v ruce", ale možnost s věcí nakládat - např. prodat, mít právo na plody z ní (půjčovné), ... Držitelem knihy je knihovna. Vy ji máte jen vypůjčenou. Jestli knihovna platí autorovi, nebo kolektivnímu správci, to Vás nemusí zajímat - to by bylo předmětem případného sporu mezi oprávněným a knihovnou.

    Proti tomu na Vaší straně musíte vést úvahu, že nejste držitelem a nevztahují se na Vás další práva podle AZ. Asi cítíte, že je rozdíl mezi vysíláním, kdy je vysíláno všem kdo jsou zrovna na příjmu (práva si musí vyřešit ten, kdo vysílá), a mezi vypůjčenou knihou z knihovny, kdy se autorovi (kolektivnímu správci) platí za každé vypůjčení.

    Autor tedy má právo na odměnu z každého prodaného kusu a z každého vypůjčení. Pokud dílo rozmnožíte, krátíte ho na jeho právech, protože z vypůjčení uděláte držbu rozmnoženiny a autor nedostane nic.