Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Evropský soud rozhodl, že nelze přeprodávat e-knihy od Miroslav Šilhavý - Právě jsme u toho, že zákon musíte chápat...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 12. 2019 13:34

    Miroslav Šilhavý

    Právě jsme u toho, že zákon musíte chápat jako jeho celek, jaký cíl sleduje a umět (si) ho vyložit.
    Autorský zákon to podle mě říká, když si rozvrhnete ustanovení do osnovy (hlavy, části, díly, oddíl, poddoddíl, paragraf, odstavec, písmeno). Některé jeho části se celé týkají jednoho tématu - např. omezení práv autora a zákonné licence.

    Podle toho, o čem část mluví, musíte k výkladu přistupovat extenzivně, nebo restriktivně - na to, jaký postup zvolit zákon nedává odpověď, to musíte pochopit z členění, kontextu a smyslu.

    Zákonné výjimky se musí vykládat restriktivně (úzce). K tomu se vyjadřují i ty judikáty, co jsem Vám ocitoval. Např. že nelze sdílet CD v klubu spoluvlastníků, neboť se tím rozšiřuje okruh publika a autor je ošizen. Kopírování pro osobní potřebu je obdobný případ - tedy můžete, ale pouze za okolností, kdy autorovi nezasahujete do jeho práv.

    Znovu si přečtěte hned první odstavec v části první, hlava I, díl 4. Celý tento díl je uvozen § 29, kde je vysvětleno, že užití těchto výjimek nesmí do práv autora zasahovat. Jakýkoliv následný paragraf v tomto díle se musí uplatňovat i s ohledem na § 29.