Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Ext2/Ext3 ovladač pro Windows od Frn - Děkuji za praktickou ukázku :) Můžete ještě prosím (po...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 8. 2005 9:13

    Frn (neregistrovaný)
    Děkuji za praktickou ukázku :)

    Můžete ještě prosím (po "rebootu") zkusit :

    mount /dev/sda3 /mnt/ext3 -t ext3 -o noload


    .. případně totéž, ale s popisovaným ovladašem ve Woknech ?


    Matně jsem si pamatoval z manuálu, že ext3 jde připojit bez žurnálu a z nějaké debaty v konferenci jsem získal djem, že to jde jen jako ext2. Ukázal jste, že to tak není, takže se omlouvám za mystifikaci.

    Ale pak je otázka, jestli moje obavy budou splněny, pokud se partišna připojí jako ext3 s vyputým žurnálem (viz výše) - asi ano, ale je to dost speciální případ, který normálního uživatele nepotká. Závažnější ovšem bude, jestli se bude stejně chovat i Wokenní ovladač - a já se obávám že jo. Pokud ne, tj. pokud se připojení s "nevyprázdněným" žurnálem odmítne (podobně jako ve vaší ukázce), pak budou uživatelé možná trochu brblat, ale rozhodně by to bylo správnější chování.


    BTW nejsem znalec zdrojáků jádra, ale je moc velký rozdíl v ext2 a ext3 ? Jinými slovy byl by (teoreticky) velký problém napsat ten ovladač jako "plnohodnotný" ext3 ? Sice by se ještě víc zpomalil, ale na druhou stranu by se zabránilo poškození při pádu woken během zápisu.

    A máme tu další námět na pokus - co takhle naformátovat ext3 (nepoškozenou), kopírovat na ni z Woken ext2 ovladačem a po tvrdém shození ji připojit (opět jako ext3) v linuxu ? Výsledky by určitě zajímaly mnoho čtenářů ...