Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Ext4 a Android 2.3 od anonym - Adam Štrauch se bohužel zase snaží zasvěceně psát...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 12. 2010 22:27

    bez přezdívky

    Adam Štrauch se bohužel zase snaží zasvěceně psát o něčem, o čem mnoho neví (tzn. o Androidu). Na tom, že ext4 není souborový systém pro flash paměti, vůbec nezáleží, protože na zařízeních, na kterých bude ext4 v Gingerbreadu nasazen (např. Nexus S), jsou specifika práce s flash pamětí vyřešena nízkoúrovňově prostřednictvím vrstvy zvané Flash Translation Layer, která umožňuje používat na takových zařízeních v zásadě libovolný filesystém pro block devices (a mimo jiné obstarává například i wear leveling funkce, které mají souborové systémy, určené pro low-level flash přístup, jako třeba YAFFS, implementovány v sobě).

    Takovou konfiguraci už v současné době používá například Galaxy S, telefon, od kterého je Nexus S s drobnými změnami odvozen, stejně jako další telefony od Samsungu. Na "obvyklých" Android zařízeních funguje práce s NAND pamětí ve vrstvách NAND - YAFFS2 - soubory. Na Galaxy S a podobných je v současné době užíván systém NAND - FTL - RFS - soubory (kde RFS je Robust File System firmy Samsung, proprietární souborvý systém, který je zjednodušeně řečeno FAT32 s dobastleným žurnálem a dokonce se jako FAT32 dá i namountovat). Po změnách, avízovaných v článku, dojde zkrátka jen k posunu na NAND - FTL - ext4 - soubory, čili kromě pozitivních změn, plynoucích z přechodu na ext4, se jinak nezmění vůbec nic.

    Strašit čtenáře "možnými pernými chvilkami při náhlém vypnutí telefonu" je nekompetentní a nezodpovědné. Nemluvě o tom, že i v případě, že by tato situace nebyla jakkoliv ošetřena, je potenciální ztráta dat v Android systému v případě výpadku naprosto zanedbatelná - ten systém je jakožto systém pro mobilní zařízení pro zvládnutí takové situace zkrátka od základu navržený. Ostatně, kdyby nebyl, dávno bychom to všichni mnohokrát poznali.