Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Fedora 29 vyjde příští týden v úterý 30. 10. od Jiří Eischmann - On to Mutter dělá v té experimentální podpoře...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 10. 2018 11:30

    Jiří Eischmann

    On to Mutter dělá v té experimentální podpoře neceločíselného škálování podobně. Aplikace také netuší, že se používá fractional scaling. Problém je v tom, že aplikace nemají jak Mutteru říct, že podporují škálování, takže to dělá tak, že skutečné DPI hlásí těm, které běží na Waylandu a používají tedy moderní framework, který škálovat umí, a u aplikací běžících na XWaylandu předpokládá, že škálovat neumí a dá jim DPI 96. Výsledkem je to, že aplikace na Waylandu škálují na 200 % a na XWaylandu na 100 %. Když si uživatel nastaví třeba 150 %, tak bitmapy oken aplikací na Waylandu se zmenší na 150 % a u XWaylandu se roztáhnou na 150 % (to je příčina rozmazaných oken).
    Problém je u aplikací, které běží na XWaylandu, ale škálovat umí a Mutter jim nyní zbytečně dává DPI 96 a ony škálují na 100 % a jejich okna se potom roztahují a jsou rozmazané. To vyřeší až další X server v XWaylandu a nějaký whitelist, podle kterého se budou aplikace pouštět na serveru, který jim bude dávat skutečné DPI. Těch aplikací není mnoho. Jsou to prohlížeče (Chrome, Firefox) a pár dalších. Samozřejmě dlouhodobě to vyřeší přechod těch aplikací na moderní framework, který zvládá Wayland a škálování. Je jasné, že u některých aplikací už k tomu nikdy nedojde a tam se holt budeme muset smířit s neoptimálními výsledky na HiDPI monitorech, ale na Windows nebo macOS tomu u takových aplikací není jinak.