Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Fedora 33 přináší btrfs, nano či GNOME 3.38 od Miroslav Šilhavý - Jedná se o nouzový editor a je snaha,...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 10. 2020 13:18

    Miroslav Šilhavý

    Jedná se o nouzový editor a je snaha, aby fungoval i ve ztížených podmínkách - např. různé terminály použité z nouze, aby nebyl závislý na klávesách a klávesových zkratkách, které nemusí být vždy k dispozici, aby nevyžadoval mnoho knihoven a moc paměti.

    Odnepaměti se na to používalo vi, které má nároky minimální, a jako terminál mu stačí div ne kalkulačka.

    Nano je dobrá náhrada. Situací, ve kterých by nešlo spustit, bude zanedbatelně málo, ale přecijen to trochu ulehčí širokému publiku, když už se do takové situace dostanou, aby neskončili na tom, že ani nevědí, jak z vi vyskočit.

    Ta úvaha mi přijde logická. Méně zkušenému uživateli to tomůže. Zkušenější uživatel si může, v případě problémů, změnit editor na vi, nebo třeba na ed.

    Mcedit je moloch, který vyžaduje kravské knihovny, ve výchozím stavu startuje v barevném režimu, a spousta činností je navázána na klávesy a klávesové zkratky, které mohou v různých terminálech zlobit. Umí pracovat i s velkými soubory, ale optimalizován je na využití obrovského množství paměti. Nic z toho se nehodí pro nouzové užití.

    Pro běžnou práci může uživatel (nebo magie jeho systému) předefinovat EDITOR= na cokoliv, čeho je libo.