Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Fedora bude předinstalovaná na noteboocích Lenovo ThinkPad od Adam Kalisz - Tak minimálně studenti (a možná i děti) v...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 4. 2020 1:37

    Adam Kalisz

    Tak minimálně studenti (a možná i děti) v civilizovaných zemích obyčejně můžou objednávat laptopy bez systému. Je to o pár set eur levnější (podle typu) a předpokládá se, že zužitkují buď např. Linux distribuce z univerzitních zrcadel nebo Microsoft licence na Windows taky přes různé univerzitní nebo školní programy.
    Pro firemní zákazníky určité velikosti je poměrně běžné dodávat nějaký golden image přímo OEM nebo dodavateli, který se postará o instalaci a IT oddělení po rozbalení v podstatě může notebooky apod. uživatelům rovnou rozdat. Nebo dodavatel nastaví boot přes PXE a zbytek se řeší automaticky přímo ve firmě. Jestli se to už zakládá na Windows nebo nějakém jiném systému je celkem jedno - licence Windows se v u takových zákazníků stejně obyčejně řeší zvlášť v rámci nějakých rámcových smluv apod. a chodí na to menší průběžné audity (když věci vypadají standardně/ jednoduše) nebo holt větší audity, když se podnik snaží např. ušetřit koupí OEM licencí místo volume. (Což je legální a může být levnější, je to ale o něco nebo o dost víc práce.)

    Pro osobní použití různých možností, jak nemít Windows a při koupi za ně neplatit taky přibývá, ale máte pravdu, že standard to z pochopitelných důvodů úplně není.