Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Fedora bude předinstalovaná na noteboocích Lenovo ThinkPad od Jiří Eischmann - Nevím, jestli ta čtečka otisků prstů už funguje,...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 4. 2020 10:11

    Jiří Eischmann

    Nevím, jestli ta čtečka otisků prstů už funguje, ale rozhodně to je v plánu. Zhruba před měsícem, když jsem to zkoušel na předprodukčním Carbonu, který nám Lenovo poslalo, to ještě nefungovalo, ale intenzivně se to řešilo.
    Lenovo má v plánu časem podporovat v Linuxu všechny technologie, které jejich notebooky nabízejí včetně třeba HDR nebo té funkce, která omezí pozorovací úhly displeje, aby z něj nikdo jiný nemohl číst.

    Musím říct, že k tomu přistupují opravdu poctivě. My jsme jim řekli, že žádné custom ovladače, které to rychle vyřeší, ale rozbijí se s dalším upgradem, do Fedory nepřijímáme. Maximálně backporty toho, co už je v upstreamu. Takže opravdu tlačí všechny ovladače do upstreamu a mají i podmínku pro dodavatele komponent, že musí mít ovladače ke komponentám v upstreamu a firmware musí být v LVFS atd. Teď to bylo ještě takové hektičtější, protože Lenovo i jejich dodavatelé se na poslední chvíli učili, jak to funguje v projektech, do kterých musí přidávat podporu pro jejich hardware, ale myslím si, že si to sedne a ta podpora jejich hardwaru bude v Linuxu dlouhodobě výborná. Dell se to taky učil roky a přijde mi, že Lenovo v té podpoře Linuxu chce jít ještě dál

    Těžit z toho budou uživatelé všech distribucí, protože Lenovo nechce zlepšovat podporu pouze ve Fedoře, ale v Linuxu obecně, aby jejich notebooky byly atraktivní pro linuxové uživatele bez ohledu na to, jakou distribuci si zvolí. U Fedory bude jen ta podpora o něco lepší v tom, že si budou hlídat, aby se ovladače dostaly včas do nadcházejících verzí, a mají také tým testerů, který už teď úzce spolupracuje s Fedora QA a který bude hlídat, aby se s aktualizacemi do distribuce nedostávaly regrese v podpoře jejich hardwaru.