Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Fedora bude předinstalovaná na noteboocích Lenovo ThinkPad od klokan - Zřejmě žijete na jiné planetě, protože jste ještě...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 4. 2020 5:11

    klokan

    Zřejmě žijete na jiné planetě, protože jste ještě nikdy neslyšel klišé o free speech vs. free beer. O "zdarma" nikde není ani slovo. Uživatel, který k SW získá licenci (ať už zdarma nebo za peníze) má mít právo v tu chvíli SW používat, upravovat a (pokud se k tomu rozhodne) redistribuovat tak, jako je to s jakýmkoli jiným produktem. Když si koupím auto, tak očekávám, že s ním budu moci jed kdykoli kamkoli, a ne, že bude mít zabudovaný blokátor, se kterým můžu jet nakupovat to Tesca ale ne do Billy, protože automobilka má výlučnou smlouvu s Tescem a za jízdu do Billy by mě zažalovala. Nikdo netvrdí, že to auto musím dostat zadarmo.

    Public domain není nutně svobodný: existuje spousta softwaru, kde je v public domain jenom binárka a zdroják není k dispozici. A pokud jde o vaši poznámku "lhostejno zda EULA či LGPL", tím jste právě dokázal, že tomu rozumíte jako koza náklaďáku. EULA je Agreement neboli smlouva, LGPL je licence. To je úplně jiný právní základ a řídí se jinými zákony i precendenty.