Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Fedora opět debatuje nad Btrfs jako výchozí volbou od Izak - No ja jsem rozcarovan, kdyz vezmu cca 3TB...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 1. 2013 14:39

    Izak (neregistrovaný)

    No ja jsem rozcarovan, kdyz vezmu cca 3TB v RAID5, dam tam LVM2 a provedu optimalizaci pro RAID (ale i bez nej) tak jsem v pr* nebot mito namountuje, zahlasi ze mam novejsi verzi bla bla bla a ze jen RO ... no je to RW, funguje RW, ale uz nefunguje tune2fs a mozna i dalsi utility.

    k*va 6TB volumy jsem pouzival snad uz ve 2.4 ... chyba je v modulu jadra pro ext4, tedy nefunguje ani ext3 (neb modul je jeden) a oprava existuje uz nejakou dobu, ale v distribucich neni ... to ze ani FC18 s tim neumi delat, budis, ale kur*va RHEL 6.x taky ne .... takze pak aby clovek na RHEL sel do XFS a na FC18 mozna i ten BTRFS se vsemi temi problemy ktere ma.

    Co se tyce utility pro opravu FS, tak ta teda vice nez rok neexistuje, neexistuje vubec, teda to co uz pres rok existuje ten FS klidne cely znici ani nemrknete a doporucuji nejdrive part. zkopirovat a testnout ;-)) ... kdyz ma clovek LVM2, muze zkusit opravit snapshot, coz je lepsi reseni.
    A protoze fsck neni spolehlivy, tak vznikla moznost namountovat BTRFS v rescue mode, kde se da do RO modu a data lze zkopirovat jinam ...

    No nevim, v cem vsem ma BTRFS chyby, snad funguje dobre, kdyz je na single device, popr. jako u me na SW_RAID5 + LVM

    Zjistil jsem totiz, ze BTRFS jeste ten RAID nema zvladnuty a ZFS je takovy shit, ze neumi pridat disk do RAID-Z ... jedine dalsi RAID-Z nebo mirror, nebo single.

    Co se tyce ext4, byl bych celkem spokojen, je to dobry a vylazeny FS, co me ale toci, ze to ce pred snad 10lety fungovalo uplne bezne a smal jsme se windows, jaci jsou to trotli, ze nezvladaji velke disky, tak presne to mame ted v linuxu ... vzdyt sakra, 3TB LVM prece neni zase tak velke ... a urcite mi poroste ... mozna az na 15TB ... i kdyz asi ne ted.