Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Filesonic končí s veřejným sdílením od Lol Phirae - Kdysi za majetkou kriminalitu sekali ruce a popravovali....

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 1. 2012 12:46

    Lol Phirae (neregistrovaný)

    Kdysi za majetkou kriminalitu sekali ruce a popravovali. Odstrašující účinek se jaksi nedostavil. Nedostaví se ani cenzurou internetu pod záminkou ochrany autorských práv. (Obligátní rant na téma terminologie krádež vs. porušování autorských práv si pro tentokrát odpustím.) Jen na margo navrhovaného řešení zkonstatuji, že fatálně propadá v testu proporcionality - a to IMHO již v jeho prvním kroku. Teď sem plácnu citát jednoho náhodného judikátu ÚS, který to je, na tom nezáleží, neb tento test je v judikatuře zcela standardní a opakuje se stále dokola:

    Test proporcionality se odvíjí ve třech krocích. Prvním krokem je hodnocení zásahu hlediskem vhodnosti, jehož obsahem je zvažování zásahu z pohledu možného naplnění sledovaného účelu. Není-li daný zásah způsobilý sledovaného účelu dosáhnout, jde o projev svévole, jenž se považuje za rozporný s principem právního státu. Druhým krokem testu je posouzení zásahu kriteriem potřebnosti, jež sleduje analýzu plurality možných prostředků ve vztahu k zamýšlenému účelu a jejich subsidiaritu z hlediska omezení ústavou chráněné hodnoty - základního práva nebo veřejného statku. Lze-li sledovaného účelu dosáhnout alternativními prostředky, je pak ústavně konformní ten, jenž danou ústavně chráněnou hodnotu omezuje v míře nejmenší. Sleduje-li prověřovaný zásah ochranu určité z ústavně chráněných hodnot, současně však jinou omezuje, pak třetí hledisko principu proporcionality, jímž je poměřování, představuje metodologii vážení těchto v kolizi stojících ústavních hodnot.