Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Firefox 59 vyšel jako snap od Jiří Eischmann - Jj, myslel jsem ty classic a těch není...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 3. 2018 9:35

    Jiří Eischmann

    Jj, myslel jsem ty classic a těch není málo. Ty mají volný přístup do hosta, často očekávají, že tam jsou věci stejně jako v Ubuntu a ono to nefunguje. Setkal jsem se s několika snapy, které ve Fedoře nefungovaly.
    Pak jde i o to, jak se dělá sandboxing u snapů obecně. Z pohledu aplikace to je sice standardní seznam věcí, na které se můžou spolehnout, ale není to nic jiného otevírání cest v tom sandboxu. Aby to fungovalo i na straně hosta, vyžaduje to úpravy snapd pro každou distribuci a hlavně intenzivní testování, že se to na těch distribucích s novými verzemi nerozbíjí.
    Flatpak přístup řeší přes portály, které jsou součástí té jeho platformy. Obecně právě to, jak mohou aplikace komunikovat se zbytkem systému, je na tom to nejzajímavější. Na běhu aplikace v izolovaném prostředí není nic zajímavého. To už máme dávno s LXC, chroot... A vývoj v této oblasti probíhá kolem Flatpaku. Ke cti vývojářů Snapu je třeba říct, že to postupně přebírají (třeba ty portály). Nejenže si tím odstraňují nedostatky vlastního řešení, ale hlavně unifikují API pro vývojáře aplikací, pro které tak bude jednodušší podporovat jak Flatpak, tak Snap.

    Jinak Flatpak se rozhodně nezaměřuje jenom na GNOME, ale primárně na vývojáře třetích stran. Jen ta strategie je jiná. Canonical primárně prodává svůj Snap Store, to je samozřejmě víc na očích. Flatpak má teď nově Flathub, ale strategie je prosadit se jako formát v různých distribučních řešeních. Já vím o jednáních s několika firmami a ty kdyby převzaly Flatpak, tak by to byl obrovský úspěch pro něj jako formát. Jenže to trvá mnohem déle než jen zabalit aplikaci a zveřejnit ji v obchodě, u čehož, co mám informace, stejně to zabalení dělal přímo Canonical a danému vendorovi to poskytl, aby to měl bez práce.