Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Firefox spotřebovává nejméně paměti od bredy.jinak.cz - Taky mne to zaráží. Obecně moc nelze využití...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 6. 2008 15:31

    bredy.jinak.cz (neregistrovaný)
    Taky mne to zaráží. Obecně moc nelze využití paměti měřit. Máme paměť
    - aktuální pracovní sadu
    - rezervovanou paměť
    - přidělenou paměť
    - overcommit paměť
    - mapovanou paměť
    - sdílenou paměť.

    Obecně nejde tyto čísla sečíst a považovat to za celkovou paměť. Například sdílená paměť patří vícero procesům a je problém tedy říct, komu ji započítat. Optimistické aplikace (overcommit) zase umožňují požádat o víc paměti, než je momentálně v systému k dispozici, protože to za chvíli už nemusí být pravda. Atd. Pak tu je třeba počítat paměť, která třeba pro aplikaci nemá takový význam, že většinu času leží ve swapu a defacto nic nezabírá. To můžou být nějaké cache, pro něž je přiswapování pořád rychlejší, než jejich regenerace.

    Obecně by se dalo celkem dobře měřit velikost aktuální pracovní sady, avšak vždy za určitý čas po úplném odswapování aplikace. Nebo na kolik unikátních stránek aplikace přistoupí během určitého časového období. Takovou paměť lze považovat za skutečně potřebnou a to bych prohlásil za množství paměťi, které aplikace zabírá. Ovšem je tu proměnná a to právě to časové období. Sekunda je málo, z uživatelského hlesiska bych se přikláněl k minutě.