Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Fraunhofer demonstruje xHE-AAC, Netflix jej nasazuje pro Android od David Ježek - Nemohu plně souhlasit. Třeba tak široký rozsah směrových...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 2. 2021 14:29

    David Ježek

    Nemohu plně souhlasit. Třeba tak široký rozsah směrových módů pro intra prediction, tak široká škála možností pro motion estimation a tak flexibilní systém CTU, jak to má už H.265, prostě cílí na 4k (and beyond). U SD videa by tahle jemnost byla k prdu a jen komplikovala výpočetní náročnost řekněme DVD-Video/MPEG-2 formátu, na což v 90. letech prostě nebyl hardware.

    Toto může teoreticky nadále růst, ale 8k je zkrátka velmi blízko konečnému stavu i pro filmový průmysl. Možná tak scény Interstellaru, které Nolan točil na materiál Kodak pomocí IMAX kamery (což je podstatně větší políčko než 65mm negativ, o Super35 ani nemluvě), půjde skenovat do 16k s viditelným významným ziskem oproti 8k, ale už pětašedesátka toho za 8k hodnotou moc navíc nenabízí, natož všechny pětatřicítky a menší (takovej Lukas Moodysson a jiní Dogma95 režiséři, co točili rukou na šestnáctku...).

    Ani doma nikdo nikdy nebude mít rozumnou 8k projekci, protože aby to mělo oproti 4k smysl, muselo by to mít úhlopříčku aspoň 5 metrů. Prostě kolem 8k už se láme finální růst rozlišení a pak už nebudou moci budoucí formáty benefitovat z dalšího zvýšení jemnosti parametrů pro větší rozlišení, ale pouze z optimalizací pro rozlišení již pevná/konečná.