Hlavní navigace

Názor ke zprávičce FSF má nového prezidenta, je jím Geoffrey Knauth od Miroslav Šilhavý - Ideálem demokracie je to, aby lidé v úhrnu...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 8. 2020 22:06

    Miroslav Šilhavý

    Ideálem demokracie je to, aby lidé v úhrnu byli co nejvíce spokojení.

    Mýlíte se. V ČSSR byli lidé možná v úhrnu spokojenější, než jsou dnes. Chyběly jen ty svobody. Svoboda a demokracie - jedno bez druhého neexistuje.

    Ústava stojí nad hlasováním.

    Ano i ne. Zákony i ústava opisují stav společnosti, ale to se děje se zpožděním. Jedinou nepřekonatelnou podmínkou ústavnosti je, že budoucí změny Ústavy nesmějí vést k oslabení zásad demokratického právního státu. Nevylučuje se tím, že v delším časovém běhu se nemohou občané rozhodnout upravit chod společnosti jakýmkoliv směrem, který se nám dnes zdá nepředstavitelný. Neústavní by zjednodušeně pouze bylo provést takové změny, které by reálně vyloučily možnost domáhat se práva (ať už bude jakékoliv) a omezily demokraticky rozhodnout o další změně směru (totalita).

    Jak jsem vám vysvětloval, lepší varianta než hlasování je dohoda.

    Čím by ta dohoda byla ve skutečnosti vyjádřená, když ne volbami a hlasováním?

    Když se budou domlouvat, budou mít rybu a celková spokojenost bude 24 bodů. Je to tak jednoduché…

    K demokracii patří i možnost nedohodnout se. Dá to každému členu rodiny možnost zajistit si jídlo podle vlastní chuti. Možná by měl raději svůj řízek nebo svíčkovou za 10 bodů u rodinného stolu, ale možná taky dá raději přednost svému oblímenému jídlu v bistru naproti "za 9 bodů" (protože tam vaří o něco hůř než maminka). Pak 3x9 dopadne lépe než 3x8. Stejně tak se může usmažit řízek (2x10 bodů) a třetí si zajde na svíčkovou (1x9 bodů) - i v tom případě bude součet vyšší, než u kompromisní ryby.

    Navíc dohoda ve Vámi popsané podobě je jen forma tichého hlasování.