Hlavní navigace

Názor ke zprávičce FSF varuje před nebezpečným SecureBoot od Lael Ophir - 1. Ano, 2. Ano, nebo klíčem konkrétního výrobce...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 10. 2011 11:07

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    1. Ano, 2. Ano, nebo klíčem konkrétního výrobce nebo nějaké unie výrobců (nabízí se výrobci sdružení v organizaci UEFI Forum).
    3. Starší verze Windows nepodporují Secure Boot, takže kdyby ho výrobci HW neumožnili vypnout, zavřeli by si možnost instalace starších Windows na své stroje. Fakt myslíte, že to udělají?
    Výrobci nemají žádnou povinnost uvádět na trh HW, který je možné používat s Windows, Linuxem, nebo čímkoliv jiným. Je to věc jejich svobody, jejich vůle. Opatření pro ochranu trhu nejsou na místě, protože na trhu HW nikdo nemá majoritní postavení. Výrobce se klidně může rozhodnout od zítřka vyrábět jen počítače, které neběží s Windows, Linuxem, FreeBSD, nebo čímkoliv jiným; je to jeho věc. Vy pak můžete jen hlasovt peněženkou. Ad absurdum může dojít na situaci, kdy bude bootování Linuxu podporovat jen pár modelů základních desek - pokud to tak výrobci budou chtít.
    4. Ještě jednou: MS nemá nic společného s tím, jestli výrobci umožní Secure Boot vypnout, a jaké klíče budou dávat do BIOSu (s výjimkou toho, že po nich chce, aby umožnili boot Windows). MS to může nejvýše řešit v rámci organizace UEFI Forum. Ale proč by se tam měl prát za své konkurenty? FSF by neměla dělat nesmyslné petice, a spíš by se měla zaplatit členství v UEFI Forum.
    5. Nesmysl.