Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Gmail musí vydat i data uložená v Evropě, rozhodl americký soud od turi - Jestli naivně uvěříte tomu, že aktivní účast občanů...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 2. 2017 10:07

    turi (neregistrovaný)

    Jestli naivně uvěříte tomu, že aktivní účast občanů na správě státu je marná, tak jste přesně tam, kam se vás (někteří) mocipáni snaží dostat. Opak je pravdou; máte povinnost se o politiku starat i jako občan, chcete-li tady zachovat demokracii respektující vaše základní práva. A zachovat demokracii je opravdu i ve vašem zájmu, věřte mi.

    Jeden drobný příklad toho, jak se dá s relativně málo lidmi dosáhnout významných změn - rekonstrukces­tatu.cz:

    1) Povinně transparentní hospodaření politických stran - PROSAZENO
    2) Vymahatelná majetková přiznání politiků - PROSAZENO
    3) Registr smluv online - PROSAZEN 2016 a odhaluje zajímavá data (viz třeba http://www.dotyk.cz/byznys/trik-nemocnic-pri-nakupu-leku-si-prichazeji-na-miliony-20170125.html, http://ekonomika.idnes.cz/draha-vymena-znacek-na-rsd-092-/eko-doprava.aspx?c=A161104_170802_eko-doprava_suj)
    4) Dohledatelnost vlastníků akcií cz firem - PROSAZENO
    5) Změna jednacího řádu Parlamentu tak, aby do návrhů zákonů nešlo špikovat tzv. "přílepky" - PROSAZENO 2014

    A už předtím lze jmenovat
    6) Omezení poslanecké a senátorské imunity 2014 - poslanci už nejsou vrchnost rozhodující si navzájem o beztrestnosti, ale jsou teď za trestné činy stihatelní jako normální lidi.
    7) Zákon o přístupu k informacím par. 106/1999 - velmi důležitá iniciativa poslance O. Kužílka, ze které občas nevědomky těží i diskuse tady na rootu

    Když budeme pohodlně věřit, že nic nezmůžeme a že je všechno ztraceno, tak to skutečně ztratíme. Fakt je, že v naší zemi nastalo hodně pozitivních změn díky lidem, kteří nebyli líní se starat.