Hlavní navigace

Názor ke zprávičce GNOME se brání patentovému trollovi, který zaútočil proti aplikaci Shotwell od Miroslav Šilhavý - tak se stane to, co se stalo u...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 10. 2019 10:40

    Miroslav Šilhavý

    tak se stane to, co se stalo u patentů. Totiž že se vyplatí zakládat skořápkové firmy, kupovat nebo registrovat nesmyslné patenty a pak podávat ve velkém žaloby a třískat z toho peníze

    Myslím si, že toto je velmi tenký led. Jedním z nejvýše chráněných práv je možnost mít a nakládat s majetkem. Do (nehmotného) majetku (jmění) patří i práva. Nejen autorská práva. Podústavní předpisy pak musí toto základní právo respektovat a upravovat jen velmi citlivě.

    Podle mě zdrženlivost zákonodárce je na místě. Dnes prolomíme softwarové patenty, abychom se zbavili "trollů". Zítra ten samý předpis někdo zneužije k ukrácení "spravedlivých" práv. Ostatně - korunové dluhopisy jsou podobný příklad: zaokrouhlení daně dolů byl vstřícný krok, aby se občan nemusel buzerovat s daněním zanedbatelných částek. Později někomu došlo, že koruna se dá zaokrouhlit i miliardukrát za sebou. Zákon o střetu zájmů sleduje jasný cíl - přesto jsou tací, kteří se točí na tom, jestli je svěřenský fond osobou či není (jako by to na faktickém stavu něco měnilo).

    Proto se mi zdá daleko vhodnější aplikovat současné zákony a umět je praktikovat, než tvořit předpisy, které jednu díru zalepí a dvě další vytvoří.

    Proto by měl zákonodárce zasáhnout a změnit pravidla hry tak, aby byla výhodná pro legitimní tvůrce patentů a nevýhodná pro patentové trolly.

    Jenže toto rozřazení mezi dobré a špatné zase bude muset někdo udělat. Firma, která patent koupí, nemůže být v o nic horším postavení, než firma, která ho vymyslí.

    Ať to upravíte, jak to upravíte, vždy se to vyvine v situaci, která tu a tam skončí u soudu. Soud ani teď, ani později nebude zohledňovat veřejné blaho, ale jistě bude chránit vlastnictví, i to duševní. Takže pak se to stejně zredukuje na argumentaci o tom, jestli je předmětem sporu autorské dílo nebo jestli se jedná o pokus vydřít peníze z obecného postupu, který právně chránit nelze.