Hlavní navigace

Názor ke zprávičce GNOME stále nemá 10% podíl na desktopech od anonym - Zvyk samozřejmě hraje roli také, Nikdy jsem netvrdil...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 1. 2012 20:49

    bez přezdívky

    Zvyk samozřejmě hraje roli také, Nikdy jsem netvrdil že ne. Ale jen jeden z plejády důvodů.

    > to není žádné donastavování?

    Ne skutečně žádné doinstalování, můj Dell XPS s Windows Vista, koupený od Dellu, přišel kompletně nainstalován, včetně antiviráků (McAfee s předplatným na rok) a Skype :). Jen jsem postupně odinstaloval blbosti a nainstaloval svoje aplikace - OOo (později LO), Javu a Eclipse a Total Commander. Dell nabízí i kompletní vzdálenou administraci.

    A stejně jsem skončil u Linuxu a na druhé partišnu se nainstaloval Suse. Paradoxně - ze zvyku. A z faktu, že si jako Java Developer linux můžu dovolit, ne tak jako většina mého okolí.

    > Taky podnikám, cestuju a takovou nutnost jsem nikdy neměl.

    Taky podnikám, tedy podnikal jsem, cestuji a linux používám. Mnoho let.
    Záleží jestli si pokulhávající kompatibilitu můžete dovolit s majoritním světem.
    V čem podnikáte. Já jako Java Developer si to dovolit mohu. Výměna dokumentů je relativně malá, defekty při převodu si opravím nebo ignoruji, odesílané dokumenty buď doufám, že dojdou OK, občasně si je na Windowsech zkontroluji.

    Nepříjemné je hlavně rozdílná metrika fontů, nemůžete se spolehnout na stránkování, dokumenty přetékají. S převody odsazení jsou notorické problémy. Několikrát došli klientovi špatně. Vymluvil jsem se z toho ;) Já si to mohu dovolit, chápu, ale že většina potenciálních uživatelů ne.

    Vyrovnávání se z problémovými dokumenty mě stojí čas. Zase, já musím zpracovat dokumentů relativně málo, mohu si to dovolit, ale firmy s větším průtokem dokumentů, už ne. Někdy to jde vyřešit šalamounsky, MSO se nainstaluje sekterářce a obchodníkům, vývojáři dostanou OOo. Ušetří se. Tohle je reálná situace ve statupovce, kde jsem pracoval.

    I kdyby jste neotevřeli jen 2% dokumentů a jen 5% z ostatních mělo jen defekty v zobrazení, je to MOC. Sekretářku, která má překlepy 5 překlepů na normostranu, brzo vyrazí, a to má chybovost hluboko pod 1%!!!

    Využitelnost PDF jako alternativy k MSO formátům, tedy sotva k DOCu, ono těch formátů je ale víc, je na dlouhou diskusi a to už by jsme odbočili moc. Napište blog, já vám tam rád sdělím podrobnosti.

    > Pokud byl požadavek na práci MS Office, tak asi potřebuje MS Office

    Požadavek na MSO je zcela rutinní. Má ho 100% inzerátů které přítelkyně prochází. Ne vždy se ale kontroluje, ne tak podrobně. Já bych hádal, že požadavek na MSO má dnes 80% ne-manuálních jobů. Prostě všude kde vyžadují práci z počítačem, byť okrajově. I pro IT joby, ale tam se to prakticky nikdy nekontroluje. Tak nějak se předpokládá, že když prolezete Java Core testem na 90% tak si už nějak s MSO poradíte. Pro ostatní profese, hlavně ty ne-IT, takovou benevolenci raději neočekávat.

    > všichni BFU používali Mac

    Moje zkušenost z dvou měsíců cestování po USA, a že jsem byli na internetu obden - Mac 80% laptopů, Windows 20% laptopů (hlavně chudší oblasti, McDonald, a tak) Linux - 0% pokud nepočítám sebe a náš Dell Mini9. V Británii používá Mac tak odhadem 50%, měřeno podle známých. Proč Čechy zaostávají za trendem? Mac je dražší, nezvyk a hlavně, hůř se shání pirátský SW.