Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Google bude sledovat vaše platby, aby mohl říct, které reklamy fungují od Petr - "pokud neprovedu platbu kreditkou z telefonu, mohl bych...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 5. 2017 14:46

    Petr (neregistrovaný)

    "pokud neprovedu platbu kreditkou z telefonu, mohl bych byt v "bezpeci""

    To jste spojil dvě věci do jednoho:
    Jedna věc je platit za služby Googlu odkudkoliv (tj. i ze svého PC) - jakmile Google zjistí číslo vaší karty, tak už s ním může kalkulovat v databázích do budoucna (už je jedno jestli to budeme mít podobu přímo čísla toho účtu, nebo nějakého unikátního hashe - zde jde o párování dat, ne název jednotlivých položek) - v tomto případě může minimálně spárovat adresu účtu s IP adresou (samozřejmě s vědomím že IP adresa se může měnit či jít o nějakou proxy).
    Druhá věc je platba z telefonu komukoliv - zde už dáváte Googlu k dispozici kromě čísla účtu i telefonní číslo.
    Třetí věc je fakt, že když uděláte několik nákupů, tak je možné s dost dobrou přesností určit kdo je udělal - v článku na který se odkazuje zprávička je dokonce odkaz na další článek, který toto zmiňuje: https://consumerist.com/2015/01/30/study-anonymous-credit-card-data-is-actually-completely-identifiable/

    Zkrátka jakmile začnete generovat data o platbách kartou a nosíte s sebou telefon, tak jsou schopni vás spárovat (tj. číslo telefonu s číslem účtu - tím pádem i jménem majitele) - i kdyby jste neměl v telefonu internet a platby realizoval výhradně kartou přímo na prodejně.
    To je jeden ze dvou důvodů proč do budoucna počítají s rušením hotovosti - aby měli přehled o výdajích každého jednotlivce
    Ten druhý je, že jakmile budou existovat peníze výhradně na účtech, tak zvyšováním/sni­žováním úroků a poplatků bank budou moci motivovat lidi k ke spoření/spotřebě a tím plánovat ekonomické cykly inflace/deflace daleko lépe, než co jim umožňuje současný systém částečných rezerv... což je další věc - systém částečných rezerv ztratí smysl (na co tvořit rezervy, když peníze jsou pouze čísla v počítači a "run na banku" tak už nebude hrozit) a oni budou moct půjčovat lidem neomezené množství peněz, ze kterého si samozřejmě budou účtovat úroky a poplatky - třetí efekt definitivního zrušení hotovosti je tedy dluhové otroctví, ze kterého už nikdy nebude úniku)

    "byl jsem docela dost vydesen pred par dny tady na tomhle serveru"
    Pan šéfredaktor Krčmář začal poslední zhruba rok (?) zasahovat do diskuzí a některé rovnou uzamykat s tím, že po "moderování diskuzí se na Rootu už dlouho volalo" (jo, lidi jsou prostě ovce). Mě se to taky nelíbí, ale je fakt, že zatím se drží docela zpátky (oproti většině podobných serverů určitě).
    Jste si jistý, že ono vlákno nebylo jen uzamknuto a přesunuto do jiné sekce fóra (myslím že se jmenuje příhodně /dev/null) coby off-topic?