Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Google dostal od EU rekordní pokutu 2,42 miliard eur, manipuloval výsledky vyhledávání od Lael Ophir - Souhlas že Google má dominantní postavení. Ale není...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 6. 2017 4:17

    Lael Ophir

    Souhlas že Google má dominantní postavení. Ale není zdaleka jediný na trhu vyhledávačů, srovnávačů cen apod., k jeho službám existuje řada alternativ, a na ten trh může vstoupit prakticky kdokoliv s relativně malými náklady. Nevidím tedy důvod Google omezovat.

    K druhému bodu: překážka pro vstup na trh je míněna z pohledu prodejce/výrobce. V případě služeb Googlu může alternativu napsat kdokoliv, HW i připojení si také může koupit kdokoliv - neexistují žádné nepřekonatelné překážky, které by bránily vzniku alternativ.

    Ten příměr s letištěm v Praze, kde by létaly pouze ČSA, mi nějak nesedí. Odhlédněme od toho, že je v ČR 24 mezinárodních letišť, a dají se otevřít další. Ve vámi popsané hypotetické situaci byste se musel pro let s jinými aeroliniemi dopravit jiným způsobem na řekněme hodně vzdálené letiště. Proč byste to ale srovnával se situací okolo společnosti Google? Uživatel prostě místo google.com napíše do url baru něco jiného, ať je to Bing, duckduckgo, YaCy, Gigablast, nebo cokoliv jiného.