Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Google dostal od EU rekordní pokutu 2,42 miliard eur, manipuloval výsledky vyhledávání od Lael Ophir - Tady se neshodneme. Bible (a stejně většina jiných...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 6. 2017 13:35

    Lael Ophir

    Tady se neshodneme. Bible (a stejně většina jiných svatých textů) jsou texty psané lidmi a pro lidi, žádné slovo boží. O tom, které texty mají být do oficiálního znění bible zahrnuty, se dokonce hlasovalo :). Pokud jde o Nový zákon, tak ten se skládá ze "svědectví", která byla sepsána často až pár generací po údajné smrti Krista. Pokud jde o Starý zákon, tak ten popisuje legendu o vzniku světa, zaznamenává legendy o historických událostech, sumarizuje tehdejší zákony, a obsahuje i "kulturní vložku" (tehillim, česky žalmy). Zajímavé je to, že židé byli původně polyteisté, později si vybrali boha války, a toho učinili svým jediným bohem. Když si Starý zákon pozorně přečtete, tak je to z něj celkem jasné.

    To co popisujete je snaha chápat bibli metaforicky, tak aby naplnila nějaká očekávání a potřeby. Nic proti, je to váš mozek :)

    Já lidem vždycky dávám jako příklad egyptské pyramidy. Egypťané uvěřili v existenci spousty neexistujících bohů a vytvořili komplikované nefunkční rituály. Výsledkem bylo to, že stavěli pyramidy, aby zajistili panovníkovi věčný život. Zjevně to nefungovalo, pohltilo to obrovské prostředky, stálo to spoustu životů (včetně těch, kdo byli popraveni aby panovník měl společnost na onom světě). Pro mě jsou pyramidy kolosálním svědectvím o tom, k čemu vede víra v nesmysly. Na vašem místě bych si dával velký pozor, čemu uvěřit, a požadoval bych vědecký přístup, který maximalizuje pravděpodobnost, že je hypotéza pravdivá.