Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Google dostal v Evropě rekordní pokutu 4,34 miliardy eur za zneužívání monopolu od Nyle - Jenže si taky 'treba uvedomiť' druhou věc. Android...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 7. 2018 18:59

    Nyle

    Jenže si taky 'treba uvedomiť' druhou věc. Android má dominantní postavení na trhu proto, že je prostě dobrej. Není to proto, že by Google posílal mafiány do firem výrobců telefonů, řvát na ně, že jestli do mobilů nedají Android a Googlí aplikace, tak jim to tam rozmlátí. Nikdo nikomu nebrání nasadit cokoliv jiného, byly tu pokusy s Maemo, Sailfish, kdysi Opie (na Treu 650 jsem ho zkoušel a kdyby to někdo dotáhl do konce, mohlo se to povést), WebOS (opět, velkej potenciál, kterej nezlikvidoval Google posíláním mafiánů, ale Palm svojí vlastní chybou, aspoň pokud si dobře pamatuju. Vlastně i starý PalmOS byl svým způsobem geniální). Mobilní Ubuntu taky vypadalo zajímavě. Teď vzniká Plasma Mobile, která zatím vypadá fakt otřesně, ale časem by z ní mohlo být dobré UI.

    Google to prostě dělá dobře a je jasné, že bude chtít hlídat kvalitu dodané služby, když se pod to podepisuje. Konkurence měla spoustu šancí, Ubuntu phone se dostalo i do pár kousků telefonů jako tovární OS, ale prostě to nedokázali prodat, což není chyba Googlu. Jedna moje kolegyně to měla, nedokázal jsem ani vymyslet, jak dostat aplikace na SD kartu (asi to ani nešlo) a v store byly položky tak v řádech desítek, z toho většina narychlo splácaných HTML5 aplikací nebo her (pokud se to od té doby změnilo, nebo jsem to zkoumal málo do hloubky, tak to bohužel nevím).

    Pro zákazníka není situace nevýhodná už vůbec - 1) pokud mi nevyhovuje Google, můžu si nainstalovat třeba Operu a v ní si nastavit vyhledávání přes DuckDuckGo, pokud mi to nestačí, můžu si koupit telefon, který jde rootnout, a nevyhovující věci smazat. Můžu nainstalovat alternativní ROM. Můžu si koupit featurephone. Můžu si koupit telefon s Windowsem. Nebo Apple. A když ani to nevyjde, můžu zůstat offline, telefon není k životu nezbytný. Možností je spousta.