Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Google, Mozilla a Apple blokují kazašskou vládní certifikační autoritu od Miroslav Šilhavý - Myslím si, že v pravém slova smyslu se...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 8. 2019 11:37

    Miroslav Šilhavý

    Myslím si, že v pravém slova smyslu se dá o "špehování" mluvit teprve ve chvíli, kdy jsou informace reálně využity. Buďto k nějakému dalšímu tajnému zásahu, nebo třeba vyústí (nějakou cestou) do trestního řízení.

    Proto je velkým (a zdravým) pravidlem tajných služeb, že sice spoustu informací vidí a slyší, ale pokud to nepřekročí určitý práh (který je stanovený prioritami jejich zájmu a kontrolovaný běžně parlamentem), tak ty informace dál neřeší. Pokud tedy tajná služby vidí nebo slyší, že někdo krade v samoobsluze, šidí na daních (ne ve (sta)milionech), krade auta, nebo v malém dealuje drogy, tak to není náplní jejich činnosti. Kdyby takovéto "prkotiny", které jsou pro Policii a Státní zastupitelství už dostatečné pro trestní stíhání měly řešit i tajné služby, okamžitě by se na ně profláklo koho, kdy nebo jak moc sledují - a to by mohlo ohrozit daleko důležitější zájmy.

    Jsou v historii popsané případy, kdy se tajné služby dozvědí o něčem, co je pod prahem jejich úkolu, přesto chtějí konat. Pak se hledají boční cesty, jak bez dekonspirace upozornit běžné orgány. Např. když se dozvědí o násilníkovi ve skupině meznárodních dealerů drog, neohrozí celou akci zásahem proti násilníkovi. Ale zase nechat ho páchat dál trestnou činnost taky nikdo nechce - takže pak se tvoří např. falešní informátoři, aby skupina nepojala podezření, že je sledovaná celá.

    Popsaný byl také případ, kdy během druhé světové války britská vláda věděla o plánu nacistů vybombardovat britské město. Ale nemohla nic dělat, protože kdyby konala, bylo by Německu ihned jasné, že Britové prolomili Enigmu. Británie pak udělala jen nějaká kosmetická opatření, jakože Luftwaffe odvedla pozornost na víc cílu apod, ale chudák město to odneslo.

    Protože situace a zájmy bezpečnosti jsou rozličné, a nelze je veřejně vysvětlovat, jsou za vynášení interních informací obrovské tresty. Tajná služba se pak ze svého nezákonného postupu obvykle zpovídá výboru parlamentu, který usoudí jestli byla situace přiměřená, nebo jestli nastal čas tajné služby krotit. Ale opět, ze zjevných důvodů, detaily se nezveřejňují.