Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Google, Mozilla a Apple blokují kazašskou vládní certifikační autoritu od Miroslav Šilhavý - A to že Huawei dělá něco špatného je...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 8. 2019 6:00

    Miroslav Šilhavý

    A to že Huawei dělá něco špatného je převážně jen propagandistická smyšlená špína podobně jako byly vymyšlené zbraně hromadného ničení v Iráku před jeho napadením.

    Pokud jsem kdy správně četl, tak nikdy nikdo neobvinil Huawei přímo ze špionáže. Bylo pouze konstatováno, že je příliš vázaný na čínskou vládu a že existuje reálné riziko, že vláda má na firmu tak velký vliv, že by firmě nezbylo, než se vládě podvolit. A toto riziko považujeme (na Západě) za nežádoucí.

    Úplně stejně se k technologiím chová vláda USA, výrobci musí spolupracovat s tamní vládou.

    Obojí je zcela přirozené. A zcela přirozený je i vývod z této situace: a) vyrobíme si technologie vlastní (heh), b) vybereme si, ze které strany riziko necítíme. Je dost málo pravděpodobné, že by Evropa byla ve válce s USA, a i kdyby, USA nikdy systematicky neregulovali populaci, nevyvraždovaly programově civilisty (i když Vietnam je dost diskutabilní) a násilně neanektovaly území.

    "Brouček" z USA ani z Číny se nedá nijak prokázat. Dovnitř čipu nevidíte, k firmwaru se nedostanete, ale dá se s prakticky jistotou předpokládat, že tam je (obě strany by byly blbé, kdyby nebyl).

    Mám-li jen tuty možnosti, volím broučka z USA před broučkem z Číny nebo Ruska.