Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Google, Mozilla a Apple blokují kazašskou vládní certifikační autoritu od Miroslav Šilhavý - přeháníte, vznikla spousta celých nových továren. Jmenujte mi jich...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 8. 2019 16:08

    Miroslav Šilhavý

    přeháníte, vznikla spousta celých nových továren.

    Jmenujte mi jich pár, které už v době vzniku nebyly beznadějně zastaralé?

    Vyráběl se zde třeba textil, ale houby se hledělo na obrátkovost stroje. Jelo se raději na tři směny, protože člověk byl uměle "levný", kdežto stroj "stál devizy".

    Orientace na těžký průmysl byl také daný tím, že vyrubat uhlí bylo poměrně levné a zdánlivě nekonečné. Na ekologii se nehledělo, sever se dusil.

    Po revoluci, stačilo pár měsíců, aby bylo jasné, že už naše výrobky na světovém trhu nekonkurují. Najednou suroviny nebyly zadarmo, lidská práce taky ne, o ekologie se stala tématem. A stroje - veteráni - to už nezachránily.

    Přečtěte si třeba něco o AZNP (dnes Škoda Mladá Boleslav), kdy Škoda Favorit byl jeden velký kompromis, protože nic, co by splňovalo světové parametry jsme neuměli vyrobit. Začínalo to od tloušťky plechu, technologie lakování a končilo to tak úsměvnými detaily, jako byly kliky a zámky dveří.