Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Google požaduje po výrobcích telefonu dva roky bezpečnostní podpory od Miroslav Šilhavý - V rusku se bezne oznacuju potraviny "jako vyhovuji...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 10. 2018 17:50

    Miroslav Šilhavý

    V rusku se bezne oznacuju potraviny "jako vyhovuji standartu EU"

    Ve skutečnosti je to důkaz toho, co tvrdím. Rusku nestojí za to vynakládat takové peníze na to, aby byli papežštější, než papež. Z marketingových důvodů převezmou označení z EU (netuším, jestli je v Rusku závazné). To vůbec nevyjadřuje, že EU normy jsou lepší. Naopak to vyjadřuje, že jsou tak "předražené", že nemá smysl je implementovat po svém.

    My jsme zamotaní v kolečku ochranářství. Máme prakticky nulovou spoluúčast na zdravotní péči. Proto lidé neřeší, jestli žijí zdravě, jestli nekouří, jestli chodí na pravidelné prohlídky u lékařů a stomatologů. Pak ale na druhé straně vznikne neproporce: lékařská a stomatologická péče je moc drahá. Namísto toho, abychom lidi motivovali, že péče o zdraví jim ušetří peníze, tak zavádíme normy, normy, normy, a normy, které mají lidi chránit. Jenže ty normy a jejich aplikace opět něco stojí a musí se zákonitě někde projevit. Na daních nebo v ceně výrobků. Takže stát sebere lidem víc peněz a zdraží se zboží. Jak zareaguje spotřebitel? Hledá levnější výrobek, aby na něj měl. Jak zareaguje výrobce? Hledá způsob, jak vyrobit ještě levněji, aby tuto poptávku uspokojil. K čemu výrobce dojde? Že výrobek je ještě ošizenější (a asi i méně zdravý), než dříve. Takže namísto nápravy tu je začarovaný kruh, který vede jen ke zhoršování stavu.