Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Google představil Chrome Enterprise, chce dostat Chrome OS do firem od Lael Ophir - Jenomže on ten "všepán" bude kdokoliv, kdo bude...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 8. 2017 21:22

    Lael Ophir

    Jenomže on ten "všepán" bude kdokoliv, kdo bude mít pod palcem vaše data. A je celkem jedno jestli je to Google, Microsoft, Apple, váš lokální ISP, nebo kdokoliv jiný. Nevím jestli se svými daty vy nebo vaše firma věří komukoliv jinému než vlastnímu IT. Já mám s takovou důvěrou trochu problém.

    Navíc to není jen o důvěrnosti dat. Uvědomte si, že když někdo ukopne kabel u nějaké budovy Googlu, u vaší budovy, nebo kdekoliv po cestě, tak bude celá vaše firma fakticky mimo provoz. A při troše smůly mohou být mimo provoz všechny takové firmy ve střední Evropě. To samé pokud někdo vezme třeba ty stovky milionů děravých krabiček s Androidem a Linuxem, a provede s nimi pořádný DDoS.

    Pokud jde o bezpečnost, tak Chrome OS je prakticky Linux bootující do Chrome browseru. V roce 2016 měl Linux kernel 217 zranitelností, a Chrome 172. Navíc se Google snaží do Chrome OS přidat podporu aplikací pro Android, kde Android měl minulý rok 523 zranitelností. Všechny tyhle tři kusy SW patří do top 20 nejděravějších produktů, Android dokonce vede žebříček. Není mi tedy jasné, proč by měl být výsledek nějak výrazně bezpečnější, než kvalitně spravovaný klasický OS.