Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Google představil Chrome Enterprise, chce dostat Chrome OS do firem od Lael Ophir - Ad Konkrétní statistiky by mě zajímaly už z...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 8. 2017 22:24

    Lael Ophir

    Ad Konkrétní statistiky by mě zajímaly už z principu - jak jsem psal: pokud se vám nelíbí čísla, která jsem uváděl, tak přineste nějaká lepší.

    Ad v Debianu, Fedoře a Archu mám záplaty kernelu často do druhého dne od zveřejnění zranitelnosti, u Windows je to často minimálně měsíc už z principu měsíčních vydání záplat - řada zranitelností ve Windows je zveřejněná až po uveřejnění patche. Samozřejmě se to nepovede vždy, a to platí bez ohledu na OS.

    Ad Těžko můžeme vinit kernel Linuxu za neschopnost některých výrobců SOHO HW dodávat aktualizace - mluvilo se tu o tom, jak je Linux bezpečný ve srovnání s Windows (mimochodem jsem s tím nepřišel já). Pokud hovoříte o počtu dnů mezi zveřejněním zranitelnosti a patchem, tak je třeba si na prvním místě ujasnit, co míníte tím patchem. To že někdo napsal patch pro Linux kernel? To že ten patch někdo otestoval? Nebo to že ho zahrnulo první distro, pět nejpoužívanějších dister, distra které pokrývají X% uživatelů (desktopu, serveru)?
    Na druhém místě je jistě rozdíl mezi tím když na jedné straně zveřejníte zdroják patche, řeknete "hotovo", a desítky instalací kernelu ty patche vůbec nedostanou (natož aby je dostaly do pár dní), a na druhé straně když každý uživatel má Windows Update, který mu dost drsně vnutí opravy Solitairu, kernelu, a dokonce i upgrade na Win10 :)

    Ad výrobce zubního rentgenu který používá kamarádka odmítl vydat ovladače pro Windows vyšší verze než XP - jinými slovy vaše kamarádka je bez aktualizací. A teď si představte, že v takové situaci jsou prakticky všichni uživatelé telefonů, WiFi routerů, ADSL modemů, set top boxů, a všech těch chytrých TV, ledniček a dalšího digitálního smetí, typicky po uplynutí cca 2 let od koupě zařízení. A ti kteří aktualizace ještě dostávají, tak je dostávají s velikým zpožděním (telefony), nebo si je musí sami najít, stáhnout a nainstalovat (WiFi routery, ADSL modemy, set top boxy atd.), což neumí, takže jsou stejně bez aktualizací. Jako sorry, ale zlaté Windows. I ta vaše kamarádka měla aktualizace na WinXP 12.5 roku.