Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Google zaplatil dva vývojáře, kteří mají zlepšit bezpečnost linuxového jádra od Michal Kubeček - Jak už jsem napsal, já chápu, že to...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 2. 2021 13:24

    Michal Kubeček

    Jak už jsem napsal, já chápu, že to myslíte dobře a snažíte se opravdu o něco konstruktivního. Ale ten nedostatek znalosti toho, co se snažíte vylepšit, je na tom bohužel až příliš zřetelný. A já prostě nevěřím tezi, že pro zásadní vylepšení je výhodou nebýt zatížen znalostí současného stavu a historie, která k němu vedla.

    Např. právě ta snaha mít toho co nejvíc přímo v jazyce může být kontraproduktivní. Už jsem třeba viděl projekt psaný v C++, který kvůli efektivitě složitě obcházel základní součásti standardní C++ knihovny, aby je mohl nahradit vlastními lightweight variantami - a to byl userspace. Pokud by se takový jazyk (nebo spíš nějaký ještě "lepší" - i C++ je mnohými považováno za koncepčně zastaralé) měl použít pro jádro, bylo by ho nutné přiohnout ještě víc - a z mnoha výhod, kvůli kterým byl navržen, by byly spíš nevýhody.

    Na rovinu: představa, že by mělo být půl jádra v C a půl v rustu, mne děsí. To by bylo utrpení jako pro céčkaře, tak pro rustaře. To už bych viděl daleko víc smyslu v tom, kdyby si ti, kdo jsou přesvědčeni, že rust (nebo jakýkoli vyšší jazyk, který není jen "makroassembler") je pro jádro operačního systému vhodnější než C, zkusili napsat vlastní. Aspoň by se tak mohli vyhnout spoustě historických kompromisů. Ostatně nějaké takové projekty už existují, takže proč nepočkat, jestli opravdu budou o tolik příjemnější pro vývojáře i uživatele?