Hlavní navigace

Názor ke zprávičce GTK5 už jenom na Waylandu? od narg - Ono si treba v prvom rade uvedomiť, že...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 7. 2022 11:49

    narg


    Ono si treba v prvom rade uvedomiť, že štatistiky Steamu nie sú relevantné pre všeobecný desktop ... najväčším výrobcom GPU je Intel. Globálne mala Nvidia nejakých 14-15%,

    Osobně by mě zajímal zdroj takové informace a ideálně zdroj takový, který zahrnuje aktivně používané GPU, ne že ho mám v počítači avšak vypnuté. Když jsem měl ještě Intel, tak jsem měl taky Intel GPU v počítači, ale zároveň jsem měl NV kterou jsem aktivně používal.

    Nvidia totiž historicky všetkých v Linuxe ignorovala a išla si svojou cestou. Nie je najmenšieho divu, že ostatní ju na oplátku ignorujú tiež a vznikol z toho jej problém

    Historicky, jak jsem psal v příspěvku (a to si pomatuji) mě přišlo spíš že NV byla jediná která šla na Linuxu zprovoznit s akcelerací. AMD/ATI byl boj na 2 dny s nejistým výsledkem.


    Takže wl-roots žiadnych 70% neignorovalo, iba 15%, ktorí navyše dobre vedeli, že kúpiť nvidiu je problém.

    Víte, to je zásadní problém. PC je nástroj který slouží k mnoha využítím které se mohou v průběhu času měnit. Já jsem si PC kupoval jako herní (protože jsem pracoval na notebooku), jenže pak přišel COVID -- notebook jsem vyměnil za PC které jsem upgradoval (CPU, RAM, desku) ale jaksi měnit grafiku (1080TI) za ekvivalent od AMD mě přijdou jako vyhozené peníze. PC neobmněnujete každý rok, já to třeba dělám jednou za min. 5 let s tím že koupím komponenty které min. 5 let vydrží a nebudou mě nikterak limitovat. Takže já jsem to třeba při koupi nevěděl (ten počítač původně nebyl určen na práci, potažmo provoz Waylandu) -- a popravdě ani ve snu jsem nepočítal s tím, že někdo bude ve 21 století bojkovat nějakého výrobce HW.

    Mim. v době kdy NVidia vydala 1080TI nemělo AMD jedinou kartu která by se jí vyrovnala (pokud vím). A dodneška s tím má trochu AMD problémy, co se týče highend karet.