Hlavní navigace

Názor ke zprávičce GTK5 už jenom na Waylandu? od ja. - Osobně by mě zajímal zdroj takové informace Napr. https://www.3dcenter.org/news/die-grafikchip-und-grafikkarten-marktanteile-im-vierten-quartal-2021 ideálně...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 7. 2022 18:09

    ja.

    Osobně by mě zajímal zdroj takové informace

    Napr. https://www.3dcenter.org/news/die-grafikchip-und-grafikkarten-marktanteile-im-vierten-quartal-2021

    ideálně zdroj takový, který zahrnuje aktivně používané GPU

    To už bude väčší problém, už pri definícií. Tiež som mal kedysi laptop s prepínateľnou grafikou, diskrétnu som používal vtedy keď bol potrebný výkon a úspornú keď som bol na batérií. Ono povedať v takejto situácií ktorá je ta aktívne používaná by bolo dosť ťažké. (Ďalší laptop už mal len Intel, ktorý bol sám o sebe výkonnejší ako predošlá diskrétna grafika)

    Historicky, jak jsem psal v příspěvku (a to si pomatuji) mě přišlo spíš že NV byla jediná která šla na Linuxu zprovoznit s akcelerací. AMD/ATI byl boj na 2 dny s nejistým výsledkem.

    Ja si pamätám, keď v dňoch Riva128 ešte boli ovládače Nvidie dostupné vo forme zdrojového kódu. Potom jedného dňa ich začali prehnávať cez preprocessor, takže technicky to bolo C, ale dobré akurát na kompiláciu. No a potom prestali publikovať zdrojové kódy úplne, a bolo treba sa venovať kompilovaniu shimu pre binárku, čo išla do jadra. Odvtedy úplne ignorovali svet okolo seba a robili si všetko len ako sa im aktuálne hodilo, bez ohľadu na to, čo bolo treba pre dlhodobú údržbu platformy.

    Nepodpora KMS/DRI/dmabuf je už len čerešnička na torte.

    Víte, to je zásadní problém. PC je nástroj který slouží k mnoha využítím které se mohou v průběhu času měnit. Já jsem si PC kupoval jako herní (protože jsem pracoval na notebooku), jenže pak přišel COVID -- notebook jsem vyměnil za PC které jsem upgradoval (CPU, RAM, desku) ale jaksi měnit grafiku (1080TI) za ekvivalent od AMD mě přijdou jako vyhozené peníze. PC neobmněnujete každý rok, já to třeba dělám jednou za min. 5 let s tím že koupím komponenty které min. 5 let vydrží a nebudou mě nikterak limitovat. Takže já jsem to třeba při koupi nevěděl (ten počítač původně nebyl určen na práci, potažmo provoz Waylandu) --

    Ja v tomto s vami súhlasím. Tiež som pred piatimi rokmi po dlhej dobe znova kupoval desktop a presne vtedy som si vybral Vegu 64 a nie 1080Ti. Iste, Vega nebola tak výkonná, ale fungovala out of the box v Linuxe, bez toho, aby som musel niečo konfigurovať alebo aby bol nejaký problém s podporou softvéru. Načo mi je najvyšší teoretický výkon, keď ho môj softvér nedokáže využiť?

    A keďže v tej dobe boli istú chvíľu Vegy nedostupné -- ťažilo sa už vtedy -- tak som mal zápožičku 1080- nie Ti - a mohol som si vychutnať všetky problémy, vrátane toho, keď update ovládača odstrelí X server, v ktorom beží terminál s update. To bol dosť presvedčivý argument, že yum treba spúšťať v screene a že Vega je dobrá voľba.

    AMD tiež nie je úplne dokonalé - ROCm je stálne problém - ale nemám problémy so základou funkčnosťou. Predsa len display server používam viac ako compute.

    a popravdě ani ve snu jsem nepočítal s tím, že někdo bude ve 21 století bojkovat nějakého výrobce HW.

    Nikto nikoho nebojkotuje. Neexistuje žiadny kód, ktorý by blacklistoval Nvidu. Len kvôli nim si nikto nerobí extra nadprácu, dôvody som uviedol vyššie, keď už išli svojou cestou, nech si ju užijú. Pokiaľ sa vám to nepáči, môžete sa sťažovať tam, kam išli vaše peniaze, volíte predsa svojou peňaženkou.

    A inak, všimli ste si, že GPU od Nvidie sa už celé roky neobjavili v počítačoch od Apple? Aj tam mala Nvidia tendencie robiť si veci svojim spôsobom. A tam im to tiež správca platformy netoleroval.

    Mim. v době kdy NVidia vydala 1080TI nemělo AMD jedinou kartu která by se jí vyrovnala (pokud vím). A dodneška s tím má trochu AMD problémy, co se týče highend karet.

    Dotkol som sa toho vyššie - načo mi je ten výkon, keď to nefunguje s mojim softvérom? A nielen to, problémy s bumblebee (prepínanie medzi integrovaným intelom a diskrétnou nvidiou) bolo niečo, čo by som nikdy netoleroval. No ale iným ľuďom to nevadilo, čo je úplne v poriadku, ich voľba, so všetkými dôsledkami.