Hlavní navigace

Názor ke zprávičce HitHitová kampaň na téměř desetileté soudní výlohy majitele ukradeného notebooku od Heron - Nechat to plavat? Opravdu byste chtěl nějak víc řešit...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 11. 2020 12:22

    Heron

    Nechat to plavat?

    Opravdu byste chtěl nějak víc řešit ukradené stěrače? Really? To je jen přestupek. Jako tady se řeší HW za domnělých 20tis, zatímco soudní náklady obou stran (jestli jsem to pochopil správně) jdou někam k milionu. Kam až to chtějí prosoudit? K miliardám?

    Podle mě je však chyba nejdříve obviňovat poškozeného, místo vyřešení viníka. Pouze můj názor.

    On je v jednom případě okraden a tedy poškozený.

    Ale ve zcela jiném případě je podezřelý z poškozování osobnostních práv jiných lidí.

    Jsou to zcela oddělené případy, bohužel zprávička (zejména v původním znění) způsobila zmatení, že se jedná o jeden případ. Nelze přece obhajovat poškozování osobnostních práv tím, že se má nejdřív vyřešit nějaká krádež. Tímto způsobem byste mohl beztrestně poškodit kohokoliv s výmluvou, že někdo jiný vám něco způsobil.

    agresor

    Tohle je právě problém podobného přístupu. Vy už máte dopředu karty rozdané. Dopředu víte, kdo je "agresor", dopředu víte, kdo je poškozený a co všechno může dělat. Tak se zkuste vžít do role soudce, který na počátku neví vůbec nic, má kompletně čistý stůl a může rozhodovat pouze na základě (řádně získaných) důkazů a svědectví, kterým může nebo nemusí věřit (samozřejmě máte právo nevypovídat, nevypovídat proti sobě nebo jiné blízké osobě apod.). To už ty karty tak jednoznačně rozdané nejsou, že?