Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Hlasování k OOXML v ČR od anonym - I když to nejsou chyby, jsou to důvody,...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 9. 2007 13:24

    bez přezdívky
    I když to nejsou chyby, jsou to důvody, proč je formát špatně navržený a je třeba ho změnit. Jak už jsem řekl výše, otevřený univerzální datový formát nemůže být jen pouhou kopií vnitřního stavu jednoho konkrétního programu. Přestupnost roku 1900 nemá být součástí datového formátu, ale mají ji řešit načítací a ukládací funkce jednoho konkrétního programu, který z důvodů "zpětné kompatibility" obsahuje chybu. Stejně tak autoSpaceLikeWord95 nemá v otevřeném univerzálním datovém formátu co dělat, ale konvertor z BIFF má vygenerovat odpovídající formátování pomocí běžných formátovacích tagů.

    Více standardů pro stejnou oblast je porušení ISO Global Relevance Policy, ISO Strategy 2005 - 2010 a WTO Agreement on Technical Barriers to Trade (Annex 3H).

    Pokud je ODF okrajový formát, pak OOXML nepoužívá vůbec nikdo. V ODF jsou již řádově desítky tisíc dokumentů dostupných na webu, v OOXML jen několik stovek.

    Nikdo neříká, že jediný ISO standard může být jen ODF, ale po ISO standardizaci revize 1.2 bude většina vámi jmenovaných nedostatků odstraněna a dokud Microsoft nevyřeší těch 300 technických připomínek, bude ODF mnohem lépe zajišťovat přenos dat mezi různými kancelářskými balíky a platformami.