Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Hlasování k OOXML v ČR od LO - Samozřejmě pokud jeden dokument už převedete, tak ho...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 9. 2007 21:24

    LO (neregistrovaný)
    Samozřejmě pokud jeden dokument už převedete, tak ho asi trvale uložíte v novém formátu.

    Pochopitelně update templatů by byl stejným problémem i s ODF. Nebo si myslíte, že třeba integraci s DB, workgroup SW, faxovým řešením, DMS apod. za vás někdo udělá?

    ODF je implementováno všude možně. Ovšem jediný OpenOffice se počítá. Zbytek jsou zmetky typu KWord, Abiword, Google Docs, a podobné věci, které mají nulový podíl na trhu, a tedy nulovou relevanci. Mimochodem protože ODF SW dnes není zdaleka plně interoperabilní (ježto ODF toho moc nepopisuje), už s příštími verzemi ODF lze očekávat nekompatibility.

    Po přechodu na ODF budou náklady na změnu kancelářského balíku minimální? Viz výše. Kdo vám předělá všechny customizace a spolupracující produkty? A licence budou také zadarmo?

    Zvláštní je to, že v Mnichově trvá přechod na open source již řadu let, a zatím se podařilo migrovat leda browser. Mnichov jel na Office 97, takže pravda přechod na OOo znemaná více-méně stejnou funkcionalitu, jen daleko větší HW náročnost. A podívejte se, jaké byly motivy pro přechod na open source. Nebyla to cena, která by byla na Win+MSO nižší (i před slevami od představitelů MS), ale levicová politická orientace tamní radnice.

    Přechod mezi jakýmikoliv verzemi čehokoliv je problém. Přechod na novou verzi SAP R/3 znamená upgradovat klienty na nový OS (tím pádem časté upgrade HW, a nová verze velké spousty aplikací), novou verzi klienta, novou verzi doprovodných aplikací, znovu-testování v podstatě všeho, kontrola a případně předělávání všech úprav i některých nastavení. Takový projekt vyjde na řadu milionů Kč.

    Převod MSO to ODF od Sunu funguje pořád velmi mizerně. Zkuste si vzít 100 dokumentů z různých firem, a převést si je. Výsledek bude tristní. Navíc na to potřebujete původní MS Office. Ty dokumenty budete potřeboval otevírat i za pár let. Jak dlouho chcete mít na všech strojích staré aplikace? A jak dlouho budou ty aplikace podporované? Rovněž to školení nelze zvádnout za 10 minut, jak si naivně představujete.

    Schválně mi zkuste říci, proč by mělo být lepší přejít na ODF a OpenOffice, než zůstat na MS Office a OOXML. Převody proběhnou bez problémnů, uživatelé současných verzí MSO si doinstalují plugin pro otevírání OOXML dokumentů, konkurence a partneři si mohou OOXML implementovat dle libosti, všichni jsou šťastní, převody bezeztrátové a automatické, náklady minimální. Naprosti tomu vy nabízíte jakési harakiri s přechodem na SW, který má minimální tržní podíl, je chudší na features, má horší interface, je HW náročnější, a neumí beze ztrát převést současné dokumenty. Vidíte tu absurditu? Přesně tak se na to dívá každý manager.