Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Hledá se překlad pro slovo „blockchain“ od belzebub - Ten hlavni duvod je to, ze slova jako...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 1. 2017 15:26

    belzebub (neregistrovaný)

    Ten hlavni duvod je to, ze slova jako "sbernice" vznikala v dobe, kdy anglictina rozhodne nebyla svetovym jazykem, a prumerny elektrotechnik/"pra­IT-ak" se vubec nemusel s anglickym vyrazem setkat - naopak ve skole se naucil sbernici, stejne jako "vsichni ostatni" a vsude se to normalne pouzivalo, tj. 99.999% vsech ODBORNIKU odzacatku sve kariery pouzivali vyraz sbernice. A je uplne jedno jestli ten vyraz nejak prirozene vyplynul, nebo jestli je to dusledkem prekladu jedne jedine knihy v dobe, kdy zadny internet nebyl a dostupnost zahranicni literatury byla velmi spatna - podstatne je, ze prumerny elektrotechnik/pra­IT-ak se s jinym vyrazem v cesky psanych materialech nesetkal.
    To same plati do urcite
    Naproti tomu "blockchain" je aktualni standard, kazdy to pouziva, kazdy tomu rozumi a hlavne kazdy si o tom muze precist na internetu. V takove situaci se snazit NASILIM vymyslet nejaky umely patvar - a tim myslim situaci kdy KAZDY pouziva vyraz "blockchain" a bezne ho pouziva v psane i mluvene forme.

    Pocestovani melo smysl v drivejsi dobe, kdy proste cizimu vyrazu nikdo nerozumel, normalne se nepouzival a vetsina lidi pracovala s ceskymi materialy.
    V dnesni dobe, kdy kazdy IT-ak umi aspon trochu anglicky a kdy je (anglicky psany) internet hlavnim zdrojem vsech informaci, je snaha o pocestovany BEZNE POUZIVANYCH TERMINU naprosto zbytecna - v tom nejlepsim priade, ale spise skodliva, protoze to je neco, cim se budou lide zabyvat, budou to nejaci byrokrate zahrnovat do slovniku spisovne cestiny, ve firmach budou lide prepisovat texty v UI a manualech, a vsechno tohle bude ZTRACENY CAS, protoze vysledkem NEBUDE lepsi porozumeni, ani lepsi komunikace mezi odborniky.

    NEJSME V DOBE NARODNIHO OBROZENI!!! NEEXISTUJE DUVOD PROC PREKLADAT VSEOBECNE SROZUMITELNE A BEZNE POUZIVANE TERMINY!!!