Hlavní navigace

Názor ke zprávičce HTTP/3: Cloudflare zapíná podporu, Chrome již podporuje, Firefox bude brzo od Miroslav Šilhavý - Naopak byla jejich citlivost výrazně snížena, protože pracovní...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 9. 2019 13:54

    Miroslav Šilhavý

    Naopak byla jejich citlivost výrazně snížena, protože pracovní vodič byl připojen i na kostru (kolík) - jak jsem psal výše. V případě porušení izolace by šel zkratový proud opět pěkně modrým do chrániče a ten by vesele čekal dál.

    Protože dotyk na jakýkoliv spotřebič s kovovým tělem by vyústil v rozdíl toku prodů fází a modrým vodičem přes chránič a letěl by hned dolů. Naopak tímto postupem byla citlivost zvýšena na nepoužitelnou míru. Pokud to nezlobilo, tak jedině díky používání spotřebičů s plastovým tělem, nebo v absolutně dokonalém technickém stavu.

    Kdyby bylo něco špatně, část proudu by protekla přes tělo uživatele, což by i v tomto zapojení chránič okamžitě rozpoznal. Nicméně: teprve od 2019 přikazuje norma instalovat chránič na všechny obvody (dříve to byla jen koupelna, dnes má výjimku snad jen lednička). Takže je klidně možné, že to nevyskakovalo prostě kvůli tomu, že tam chránič nebyl. (A jsme zpět u toho: v roce 2019 norma začala požadovat chránič i na ostatních okruzích => tj. vyvinula se, reflektuje stav. V IT nic takového není, všichni admin-čuníci žijí spokojeně přikrytí tím, že management nařídil. Management žije spokojeně, protože tomu nerozumí.)