Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Firma IBM chce koupit společnost Sun Microsystems od Lael Ophir - Mono JE open source, navíc na rozdíl od...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 3. 2009 1:46

    Lael Ophir (neregistrovaný)
    Mono JE open source, navíc na rozdíl od Javy pod GPL i MIT licencí, takže nevznikají problémy typu "v GPL je svoboda jen pochopená nutnost". Standardizace také neznamená, že jsou k dispozici zdrojáky, to si pletete s něčím jiným. Standardizace ale znamená nutnost poskytovat patenty v RAND režimu, tedy Reasonable And Non-Discriminatory. MS šel ještě dále, patenty uvolňuje zcela zdarma, a ještě platí portaci kódu na unixy.

    MS samozřejmě má řadu patentů týkající se se .NETu, stejně jako Sun má jistě patenty týkající se Javy a třeba ODF. Nejhorší stav totiž nastává, když ty patenty nemá MS nebo Sun, ale někdo jiný, kdo potom vyžaduje "výpalné" (Eolas, Burst.com). Takže když MS i sun musí patenty držet, může nejvýše slíbit, že za ně nebude chtít úhradu. V tom je situace obou firem (a nakonec všech IT firem) stejná.

    Když to shrneme:
    - Mono je postavené na standardizovaných technologiích, Java ne.
    - Mono má zdrojáky pod licencemi GPL a MIT, Java jen pod MIT.
    - Mono i Javy se týkají patenty. Patenty týkající se standardizovaných technologií použitých v Mono musí být vždy RAND (Reasonable And Non-Discriminatory). Patenty týkající se Mono i Javy nyní slibují jejich vlastníci nevymáhat.
    - Kdykoliv se mohou objevit další patenty týkající se Mono i Javy, které budou jejich vlastníci chtít vymáhat.

    Zdá se mi to, nebo je na tom Mono v každém ohledu lépe?