Hlavní navigace

Názor ke zprávičce IBM představil blockchain jako službu od Petr Baudis - Vuci mode blockchainu jsem skepticky jako kazdy. (Vyhody...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 3. 2017 16:22

    Petr Baudis

    Vuci mode blockchainu jsem skepticky jako kazdy. (Vyhody blockchainu jsou vyvazeny obrovskou neefektivitou, kvuli ktere by mely v konkretnim nasazeni ty vyhody stat setsakramentsky za to, a takovych aplikaci je krome bitcoinu zkratka zatim pomalu.) Ale Hyperledger asi stoji za dukladnejsi pohled, protoze si tenhle tradeoff uvedomuje a pojem "blockchain" je v nem mnohem vic fuzzy, nez muzou byt zvykli lide, kteri znaji jen Bitcoin a Ethereum.

    Zda se, ze jde o jakousi skladacku, ze ktere si muze pro kazde nasazeni namixovat kdo co potrebuje. Nechcete proof of work ale proof of stake? Nechcete distribuovanou databazi ale jen distribuovany audit trail? Vsechny tyhle veci by tam mely jit formou vymeny modulu udelat. Dovedu si predstavit uzitecne aplikace, ktere by sice sly casto naprogramovat from scratch bez pouziti slova "blockchain", ale framework dava smysl stejne. Takze to neni takovy bullshit, jak to muze vypadat.