Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Instalace aplikací bez práv roota? od Lukas - Viz muj komentar v jine diskuzi: No když jsem si...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 11. 2009 19:30

    Lukas (neregistrovaný)

    Viz muj komentar v jine diskuzi:

    No když jsem si toho poprvé všiml, byl jsem celkem zděšen. ALE. Po chvilce přemýšlení nad tím jaké to má vlastně důsledky, se dostávám k tomu, že to je pro Desktop pravděpodobně vcelku geniální řešení (alespoň co se Fedory týče).

    Co to vlastné přináší?
    + Automatické aktualizace – podle mne pro Desktop VELKE plus
    + Uživatel si může na svém stroji nainstalovat potřebně programy (Fedorou podepsané) BEZ NUTNOSTI ZNÁT HESLO ROOTA, což je opravdu VELMI podstatné zvýšení bezpečnosti obzvláště co se obyčejného (BFU) Desktopového uživatele týče.

    Porovnejme to například s přístupem Ubuntu (sudo). Uživatel takového desktopu má prakticky neomezenou moc nad počítačem (holt prostě jenom zadá své heslo). To je opravdu jenom ubohá iluze bezpečnosti a představa, že BFU může udělat informované a správné rozhodnutí co instalovat, co nastavit a jak, je minimálně přitažená za vlasy.

    Praktický přínos: Nainstaluju mamince Fedoru řeknu jí pouze její heslo. Ona si již vklidu nakliká jaké aplikace potřebuje, nebo jakmile zjistí, že jí něco chybí. Navíc se jí systém sám aktualizuje což je pro mne opět o práci méně a pro její systém o bezpešnostní stupěň více. TOHLE v například v Ubuntu (nebo kliďne cokoli jiného to je jen příklad) udělat nemohu. Pokud jí udělím „Právo spravovat systém“ bude její systém do týdne v prde..

    P.S. Je asi nutno dodat, že ve feroře instalovaní daemoni jsou v defaultním nastavení (po instalaci) vyplí. Což znamená, ža ačkoli si maminka nainstaluje Apache v domění že se doví něco o původních obyvatelích jistého kontinentu, neznamená to, že začne světu prezentovat informaci že „It works!“ ale jednoduše se vlastně nic nestane.

    Je to revoluční přístup, který, ač se to sprvu nezdá opravdu má své opodstatnění (na Desktopech) a významně zvyšuje bezpečnost, alespoň podle mého mínění.

    Co vy na to?