Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Intel bude vyrábět ARM procesory, ale pouze na zakázku od pc2005 - Aha já myslel PXA ještě když ho vyráběl...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 8. 2016 12:29

    pc2005 (neregistrovaný)

    Aha já myslel PXA ještě když ho vyráběl Intel. Dost smutný, jestli to skončilo u Marwellu takhle :-(. Pro PXA27x datasheet normálně existuje (PXA272 Developer’s Manual), všechny registry popsaný. Ale je prostě vidět, že to nebyl nějak excelentní kus HW (na tu dobu byl možná dobrej, ale s OMAPy nad 500MHz to hnedka padalo). Třeba maximální rychlost UARTu 921kbps, ale pokud je v módu infra, tak jen 115.2kbps (nevidím důvod, klidně mohli udělat oversampling ze systémovejch hodin 104MHz). Pin mux s nepříliš velkým počtem zobrazení (třeba u SD řadiče by se hodil mux s SPI, I/O pro audio taky). Nestandardní instrukční sada iwmmxt okupující instrukční rozsah vfp (je to prý okopírovaná MMX z x86, ale třeba GCC jí neumí ani automaticky generovat).

    Mě například vadila neexistence dobrého DMA řadiče, co by uměl třeba dekrementovat, a/nebo skákat po předprogramovaném inkrementu. Ta PXA je příliš pomalá na to, aby dělala třeba rotaci bitmapy v CPU při přehrávání videa.

    Jinak našel jsem si na netu erraty (Marvell ® PXA270M Processor, Specification Update).
    "USBH register UHCRHPSx[CCS] bit set incorrectly after power on" - klasická chyba ve VHDL :-D, ale ve finále bych to čekal opravené
    "UDC does not correctly support alternate interfaces." - tenhle je skvělej, chtěli půlku protokolu nahamtat do HW, ale neprostudovali si pořádně vlastní specifikaci. Teďka kvůli tomu nefunguje pár USB protokolů (co si za chodu přepínají endpointy).
    "Enabling Overlay 2 for YUV420 hangs LCD controller." - grafika se prostě zastaví :-D (grafika v PXA27x = DMA, co si tahá předžvejkaná data z RAM, maximálně tak umí přepočítat YUV na RGB)
    "System Hangs when enabling RUN/TURBO switching at 520 MHz", "SDIO Devices Not Working at 19.5 Mbps", "Memory Controller hangs when entering Self Refresh Mode."

    ... pokud se pak člověk řídí nabídnutým řešením: "nepoužívejte to", tak to efektivně z PXA nedělá zas až tak dobrej SoC. Třeba problémový USB device je tam už od PXA 25x a i takovej 8bit microchip MCU ho má lepší (obojí USB 1.1). Mám snad i dojem, že se dostalo to prvních SoC, který už dělal Marwell (ale to bych už kecal).