Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Intel pracuje na úpravách kódu x86 FPU, připravuje jej pro AMX od j - To právě ne. ARM je v podstatě RISCový...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 10. 2021 23:02

    j

    To právě ne. ARM je v podstatě RISCový procesor, který těží z jednoduchosti a efektivitě svého návrhu, díky které je výkonnější, zabírá malý prostor na křemíku, a je i energeticky úspornější. Takže čím složitější procesorové jádro, tím větší problémy zvyšovat jednojádrový i mnohajádrový výkon a spořit energii.

    U toho Intelu je to hodně znát, CPU architektura je napjatá k prasknutí, zejména kvůli zachování historické kompatibility, protože těch pět nebo kolik procent křemíku, energie a výkonového handicapu krát počet jader na čipu je již znát. Zbývá největší plus a to je zpětná kompatibilita a tu již pomalu začíná přebírat 64bit ARM, či případně RISC-V.

    Intel a AMD ale má ještě zatím jednu přednost, naučil uživatele využívat mnohojádrové procesory, které dodají výkon vždy.

    Takže si myslím, že Intel s AMX a AVX-512 spíše dělá PR, aby mohl říci, že má něco navíc a proto Linus Torvalds nesnáší Intel AVX-512.