Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Internet Explorer skončí 17. srpna 2021 od Filip Jirsák - První AJAXové volání v prohlížeči umožnil až XMLHttpRequest,...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 10. 2020 11:59

    Filip Jirsák

    První AJAXové volání v prohlížeči umožnil až XMLHttpRequest, který se poprvé objevil v MSIE5.

    Neumím rozlišit, jestli to byl přirozený a nutný vývoj, nebo jen čisté zlo. Možná se maličko víc kloním k tomu, že je to přirozený vývoj, protože od té doby to dělají všichni.
    Bylo to jen čisté zlo. Mělo to jediný účel – zneužít svého dominantního postavení v jedné oblasti k dominanci v jiné oblasti. Proto za to také byl Microsoft potrestán antimonopolními úřady. Že to jde i bez toho je zřejmé například z toho, že to nikdo jiný (v podobných oblastech IT) nedělá – bez ohledu na to, že jste si vymyslel opak.

    Co bylo potřeba pohlídat (a co se naprosto nepodařilo) bylo to, aby to nebyla cesta u chvácení trhu online služeb.
    Trh s online službami ovládá Apple, Amazon, Google, Microsoft, dále třeba Facebook. Na vlastnictví prohlížeče to nijak nezávisí.

    Prohlížeč je totiž jen poměrně nevýznamný nástroj v tom řetězu.
    Prohlížeč rozhoduje o tom, co je možné. Na to, abyste mohl přes prohlížeč poskytovat video, online streamy nebo kancelářský balík, musí mít nejprve prohlížeč odpovídající schopnosti. „Nevýhodou“ otevřených standardů je ovšem to, že když se postupuje podle standardů a prohlížeč takhle podporuje váš produkt, stejně tak bude podporovat i jakýkoli obdobný produkt konkurence. To je přesný opak toho, o co se snažil Microsoft.

    To se ukazuje dnes, kdy je prakticky jedno, jaký prohlížeč zapnete.
    Protože se podařilo Microsoftu jeho plán překazit.

    Úplně stejně by se dalo říct, že standardy vznikaly bez přihlédnutí k nejsilnějšímu hráči na trhu.
    To se dá ovšem tvrdit pouze ve vašem paralelním vesmíru. Už jsem vám popsal, jaká byla časová osa první války prohlížečů, tak si pořád nevymýšlejte tu vaši alternativní historii. Není tak těžké si má tvrzení ověřit, termíny vydání jednotlivých verzí prohlížečů i jednotlivých standardů jsou dohledatelné, stejně jako to, co ty prohlížeče uměly.

    dobře si to pamatuju
    Pamatujete si to špatně. Nesedí vám tam chronologie.

    Používám Windows neustále, výchozí mám Chrome, ale nevzpomínám si, kdy se mi naposledy otevřel Edge, neřku-li IE.
    Otevřete si třeba Nastavení a zkuste kliknout na kterýkoli odkaz na nápovědu v pravém sloupci. Otevře se vám vyhledávání v Bing v Edge. Bez ohledu na výchozí nastavení prohlížeče a bez ohledu na nastavení vyhledávače v Edge. Přitom je to jen obyčejné otevření internetového vyhledávače, není tam žádná speciální podpora od Microsoftu. Prostě zneužívají svého postavení a jako autoři Windows protežují Edge a Bing.

    Microsoft Store dříve také odkazy otvíral v Edge.