Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Internetový uzel NIX.CZ se stal kritickou infrastrukturou státu od Miroslav Šilhavý - @Filip Jirsák Děláte z toho moc velkou kovbojku. Bavíme...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 1. 2021 12:53

    Miroslav Šilhavý

    @Filip Jirsák

    Děláte z toho moc velkou kovbojku. Bavíme se o tom, že v případě nouze musí zůstat v provozu určitá část služeb. Kritická infrastruktura nemá zajišťovat komfort nebo efektivitu, ale to, aby lidé neumírali zimou, hladem, nemocemi.

    Před pětadvaceti lety se za takový kritický standard považovala jedna telefonní budka nebo veřejná telefonní stanice na celou vesnici. Vaše příspěvky vypadají tak, jako byste v případě nouze očekával, že musí fungovat veškeré zpravodajské servery, informace o sportu, o počasí a to ještě bez několikahodinového / několikadenního výpadku. To je podle mě lichá představa, v průšvihu stačí kanály na zabezpečení koordinace. Zbytek je už pak jen o poměru nákladů a předpokládaných ztrát. Je tedy naprosto představitelné, že lidem pár dní nepůjde platit kartou či objednat v e-shopu; ani jedno neohrozí životy.

    Kromě internetu tu máme taky přímou komunikaci - sebrat se, sednout do auta, zařídit důležitou agendu přímo. Nebo telefonicky. Nebo výpomocí mezi lidmi. Ano, s tím vším se v případech nouze může - musí počítat. Pak lze plánovat kritickou infrastrukturu v celém jejím komplexu.

    Ve skutečnosti, NIX je sám o sobě na tolik důležitý pro operátory, že jeho chod možná nebylo ani potřeba ošetřovat. Při jeho výpadku (technickém či netechnickém) by operátoři okamžitě hledali jinou cestu. Buďto by obratem začal vznikat další neutrální bod, nebo přímé peeringy, nebo obojí souběžně (priority by vypadly podle počtu zákazníků). Dříve bylo obvyklé zařazením do kritické infrastruktury zařazovat spíš služby, u kterých se předpokládalo, že neexistuje přirozený zájem na jejich provozu, nebo kde měl prst na vypínači jeden jediný a nenahraditelný hráč.