Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Islandská vláda chystá přechod na Open Source od Lael Ophir - Microsoft není jako některé UNIXové firmy, které provozují...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 3. 2012 17:48

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Microsoft není jako některé UNIXové firmy, které provozují většinu ekonomických agend, groupware a další aplikace na konkurenční platformě. Má velkou snahu používat své vlastní produkty. Podle mě je to dobře. Jak by třeba výrobce dodávek vysvětloval zákazníkům, že používá konkurenční vozy pro rozvoz dílů? Nejlépe slovy 'my si myslíme, že konkurence má ty vozy lepší' :)

    To máte těžké. Kdyby MS nemigroval Hotmail na Windows, smál byste se, že běží vlastní služby na UNIXu. Když migruje, tak se vám to také nelíbí. Nelze se zavděčit všem najednou, a vám zvláště ne :). Hotmail běžel na kombinaci Solarisu a FreeBSD. Šlo o jednu z největších produktivních instalací na světě, šlo o cca 4000 serverů (mimochodem migrovalo se až 400 strojů za den, za provozu). Přechod na Windows naopak zlepšil výkon té FreeBSD části, protože Apache tehdy uměl jen CGI, a implementace SSL byla dost pomalá. Migrace zlepšila výkon webových clusterů a ještě umožnila odstavení HW SSL akcelerátorů (Windows byly rychlejší). Zjednodušila se i správa, a to díky centrální administraci pomocí Windows Domain a Group Policy.
    Stroje se Solarisem bylo nejspíš potřeba nahradit více stroji s Windows, protože HW s takovým výkonem na platformě x86 prostě nebyl k dispozici.