Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Ředitelé ISO a IEC se nechtějí zabývat stížnostmi na OOXML od Sten - MS začal vyvíjet OOXML před přijetím ODF. Navíc...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 7. 2008 2:51

    Sten (neregistrovaný)
    MS začal vyvíjet OOXML před přijetím ODF. Navíc další verze ODF je možné vyvíjet jen se souhlasem Sun Microsystems.

    Microsoft začal vyvíjet OOXML někdy koncem roku 2002 (přesnou dobu nevím, protože ten vývoj nebyl veřejný), přičemž původně to byl jeden soubor. V tu dobu již existovalo OpenOffice XML (StarOffce XML, na kterém je založeno, vzniklo již v roce 1999 a o rok později bylo uvolněno jako open source) a OASIS začalo veřejně vyvíjet ODF. Mimochodem je to neuvěřitelná náhoda, že Microsoft začal s pokusem o ISO standard krátce poté, co se stát Massachusetts rozhodl preferovat ISO ODF.

    Sun i IBM se veškerých patentových práv se vzdali a protože ODF vyhovuje EIF, tak nemají ani jiná práva kontrolovat vývoj ODF.

    Když není povinnost, není co řešit.

    To je nějaké microsoftí heslo, že? Mimochodem ona není ani povinnost ISO standardy nebo RFC používat, tak proč se něčím takovým vůbec Microsoft zabývá.

    Když jsme u obtížné implementace, příští verze OOo má mít podporu OOXML. Takže implementace asi nebude tak dramaticky těžká, jak někteří líčí.

    Zajímavé. Takže OOXML je o mnoho jednodušší, než HTML, co? Když OOXML dokázalo OOo naimplementovat za něco více než rok, zatímco HTML (ano, čisté HTML 4.01, ISO 15445:2000, bez stylů) Microsoft správně (ale stále jen částečně) implementuje teprve v IE8?

    Shodli jsme se předpokládám na tom, že stylování nepomůže.

    Pokud nepomůže stylování, nemá to co dělat ve standardu.

    V případě řady vlastností pro zpětnou kompatibilitu jde o napodobování starých produktů, například WordPerfectu. MS tyto vlastnosti zapsal do OOXML, aby potom lidé jako vy nekřičeli, že MSO píše něco jiného, než standardní formát (MSO nepíše standardizovaný formát, výrazně ho totiž rozšiřuje)

    To je sice hezké, že chtějí mít standard úplný, ale

    • pokud se to nemá implementovat, tak to v úplně novém a nikým neimplementovaném standardu nemá co dělat
    • pokud se to má implementovat, pak to má být čisté řešení, ne takový hnusný hack

    zvlášť když jde o vlastnosti, které se nedoporučují k implementaci

    Tak co takové vlastnosti potom dělají v úplně novém a zatím nikým neimplementovaném standardu?